2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Kashmir régióban már a tavak is befagynak - fokozódik a hideg

2021. január 20., 16:00
Kashmir régióban már a tavak is befagynak - fokozódik a hideg

Az Indiában található Kashmir jelenleg az úgynevezett Chillai-Kalan, vagyis az intenzív vagy nagy hideghullám hatása alatt áll. Ez az időjárási jelenség minden évben megérkezik, és mintegy 40 napon át befolyásolja a tartomány mindennapjait.

 

kép: tourmyindia.com

Jelenleg –8.4°C ot lehet mérni a régióban, amire 30 éve nem volt példa. Bár nem ez a leghidegebb, amit a régióban mértek, azért már ez is elegendő volt ahhoz, hogy a Dal-tó egy jelentős része befagyjon, sőt, több víztest is jéggel borított legyen. 

kép: youtube.com

 

 

A jég persze nem csak a tavakon jelent meg, ahol csúszkálásra csábítja az embereket, hanem az utakon is, ahol az autók kénytelenek csúszkálva közlekedni. A rendkívüli hideg a közlekedésben komoly fennakadásokat eredményezett. 

kép: PTI

Kashmir a tapasztalatok alapján január 31-én lép ki a nagy hideghullámból, de csak időlegesen, hiszen a szakemberek szerint várhatóan megérkezik a Chillai-Khurd – kicsi hideg a maga 20 napos időintervallumával, sőt, a Chillai-Bachha is, vagyis a “baba hideg” is leselkedik a régióra 10 napos hideggel kecsegtetve a területet. 

kép: PTI

lead kép: PTI

Ezek is érdekelhetnek