2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

Júliusi forróság tombol az USA középső részén

2021. október 9., 11:00
Júliusi forróság tombol az USA középső részén

Hozzánk beköszöntött az ősz borongós, hidegebb verziója, ráadásul Nyugat-Európában ez a front komoly rombolást is végzett. De hiába az ősz, nem mindenhol alakulnak így a dolgok. Az USA középső része például most is naptejet kénytelen használni. 

kép: worldatlas.com

A középső állam számára is elérkezett az ősz ideje, sőt, október lévén mostanra azért ott is borongósabb, hűvösebb időjárás szokott beköszönteni. Ez azonban most még várat magára, jelenleg ugyanis júliusra-augusztusra jellemző időjárással lehet számolni. 

kép: umbertoleporini, Fotolia.com

Azon túl, hogy verőfényes napsütés borítja a tájat - ez az ősz esetén is előfordul, sőt, szeretjük is nagyon -, a hőmérsékletek sem az ilyenkor megszokott módokon alakulnak, hanem a szokásoshoz képest 8-16°C-kal magasabban alakulnak. 

 

 

 

 

Montana államban több helyen is a rekordokat döntögeti a meleg. Észak-Dakotában, Dickinson városában pedig 101 éves rekordot sikerült megdönteni október 5-én, amikor a hőmérő higanyszála 33°C fölé emelkedett. 

kép: accuweather.com

A nyári melegnek mindenki örülne, de egyrészt nem ilyenkor, és nem egy történelmi aszály idején. Az esőre ugyanis ilyen körülmények között esély sem mutatkozik, ellenben a bozóttüzek kialakulásának lehetősége ugrásszerűen megnő. 

kép: accuweather.com

lead kép: sciline.org

Ezek is érdekelhetnek