2023. október 4. szerda
Ferenc

Jönnek a robotméhek - megoldás lehet a beporzók problémájára

2020. november 9., 16:00
Jönnek a robotméhek - megoldás lehet a beporzók problémájára

A mézelő méheket sújtó csapások sorozata nem csak az állatállományra nyomja rá a bélyegét, hanem az egész piacra. Ezt pedig meg kell oldani, hiszen a beporzó funkciót is ellátó rovarok nélkül a mezőgazdasági termelésünkre hatalmas csapások várnak, melyek akár globális katasztrófával is fenyegetnek. 

Intelligens technológia 

A mezőgazdaságban a méhekre, illetve a beporzási tevékenységükre nagyobb részben támaszkodnak a gazdák, mint az elsőre gondolnánk. Bár Ázsiában kísérleteznek olyan lehetőségekkel, mikor ecsettel porozzák a növényeket, kézi erővel, ezek hatékonysága siralmasan alacsony. 

kép: RUKSUTAKARN STUDIO/SHUTTERSTOCK.COM

A méhekre tehát szükség van. Ezt nagyon jól mutatja az az adat is, mely szerint csak Kaliforniában - ahol a világ mandulatermelésének 80%-a található - évente 2 millió méhkast bérelnek a gazdák a beporzás elvégzésére. 

A technológiai támogatás több szempontból is igen hatékony lehet. Egyes elképzelések a kaptár védelme irányába mozognak. Szenzorok és a hozzájuk fejlesztett appok segítségével sokkal jobban nyomon lehet követni a kaptárban az ideális feltételek meglétét, az esetleges problémákat, így gyorsabban lehet azokra reagálni. Ez lehetővé teszi a méhészek számára, hogy több kaptárról gondoskodjanak kevesebb emberrel. 

 

Robotméhek 

A robotika területén is lehet keresgélni, ha a méhek megóvása a cél. Egyes kutatási projektekben olyan robotméheket igyekeznek létrehozni, melyek segítségével a szakemberek képesek irányítani a kast.  

kép: internetofbusiness.com

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kis gépméhek képesek táncolni, vagyis a mézelő méhek saját kommunikációját használva elmondani, hova is kell menni a virágokért. Ezzel egyrészt sokkal jobban lehet irányítani a beporzást, de ami még ennél is sokkal fontosabb, hogy a méhek így elkerülhetik a vegyszerekkel kezelt területeket, vagyis lényegesen nagyobb biztonságban lennének, mint most. 

Hogy melyik megoldás lesz a nyerő, az most még kérdéses, de valószínűleg mindegyiknek lesz olyan részlete, amely segíthet minket abban, hogy ezt az apró rovart megőrizzük a világnak, és nem utolsó sorban saját boldogulásunk érdekében. 

lead kép: mandatory.com

Ezek is érdekelhetnek