2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Jobbról belengetett támogatás és balról érkező irdatlan pofon az Amazonas esőerdejeinek

2021. május 1., 11:00
Jobbról belengetett támogatás és balról érkező irdatlan pofon az Amazonas esőerdejeinek

Jair Bolsanaro sohasem volt a környezetvédők szíve csücske, ahogyan anno Trump elnök sem. A brazil vezető esetében ez annak köszönhető, hogy a gazdasági előrelépés jegyében hajlandó volt feláldozni azokat az erőfeszítéseket, melyeket elődei az Amazonas esőerdejeinek védelmében hoztak. 

Fordulat 

Bolsanaro politikájának vezérfonala a Trump érához kötődött. Akárcsak amerikai kollégája, a brazil elnök számára is a fosszilis energiahordozók, a gyors gazdasági fellendítés és a rövidtávú előnyök voltak a motiválók. Ez az oka a megválasztásának is, de borzalmasan nagy árat kell ezért fizetnie a világnak. 

kép: luoman - Getty Images

Trump azonban ment, Biden jött, és ez a kormányzat már egészen más irányvonalat képvisel, mint az előd. A környezetvédelem itt kiemelt szerepet kap, végre elkezdik a nagyhatalmak is helyén kezelni a klímaváltozás kérdését, így nem olyan meglepő az sem, hogy Bolsanaro is változtat. Levélben fejezi ki eltökéltségét Biden felé, hogy 2030-ra megállítja az illegális fakitermelést a Föld tüdejénél, legalábbis a brazil részén.  

 

Öröm és csodálkozás 

A levelet nagy örömmel fogadta a nemzetközi környezetvédő közösség, hiszen Bolsanaro elnöksége alatt, egészen pontosan 2020-ban 12 éves csúcsot döntött az erdőirtás mértéke a pótolhatatlan ökoszisztémával rendelkező területeken. De végre elérkezett a váltás! Legalábbis arra a napra, amíg a levelet elküldte. 

Másnap ugyanis a brazil kormányhoz benyújtotta a költségvetési tervezetet 2021-re, melyben összesen 30%-kal csökkentette a környezetvédelmi minisztérium és a környezetvédelmi ügynökség költségvetését. Vagyis nem csak, hogy nem tett semmi előrelépést, de még kettőt hátra is lépett a kérdésben. Az, hogy Bolsanaro kicsit sem szavahihető a környezetvédelmi kérdésekben nem annyira meglepő, ám az, hogy ezt ennyire nyíltan tette meg, az már igen. 

kép: Victor Moriyama - Greenpeace

Hogy a lépésének lesznek következményei az nyilvánvaló, hogy milyen mértékűek, az már nem annyira. Mindenesetre Brazília támogatást vár a világtól, hogy valóban képes legyen az esőerdők hathatós védelmére. Ez összegszerűen egymilliárd dollárt tesz ki, legalábbis a brazil kérés szerint. Innentől azonban komoly dilemma adódik: ha az ország megkapja a pénzt, mi garantálja azt, hogy a kedvezőtlen folyamatoknak megálljt parancsolnak – erre már az elnök szava kicsit kevés lenne. Ha azonban nem kapja meg, akkor vajon megvédhetőek-e a létfontosságú erdő területek a fakitermeléstől és a mély-szegénységben élő, boldogulni vágyó emberek baltáitól? 

lead kép: FG TRADEGETTY IMAGES

Ezek is érdekelhetnek