2022. december 1. csütörtök
Elza

Jelentősen nőtt a Tesla hatótávja, ami minden elektromos autónak jó hír lehet

2020. szeptember 28., 12:00
Jelentősen nőtt a Tesla hatótávja, ami minden elektromos autónak jó hír lehet

Elon Musk és a Tesla élen jár az elektromos autók piacán, hiszen egyike volt az elsőknek, és mind a mai napig az egyik legkeresettebb elektromos autót képesek gyártani. Battery Day névre keresztelt eseményen a cégvezér újra rátett egy lapáttal a versenyre. 

A célok 

Az elektromos autókkal kapcsolatban még igen sok dolgot kell finomítani. Ezek között előkelő helyen szerepel az árcédula konszolidálása is, hiszen az olcsó e-autók nem igazán alkalmasak egy család számára, és a hosszabb távok megtétele is nagyon körülményes velük.  

kép: youtube.com

Ezzel el is érkeztünk a kettes ponthoz, ami a menettáv. A villanyautók gyorsulása elképesztő, fogyasztásukon azonban még bőven van mit javítani. Egy benzines autó 50 literes tankja elegendő üzemanyagot tartalmazhat 600-700 kilométer megtételéhez, de ha ügyesek vagyunk, akkor ennél többhöz is – 7 literes fogyasztással számolva. Az elektromos autók, melyek méretben is felveszik a versenyt a benzinesekkel menettávban inkább a 300 kilométer környékén mozognak. Erre a Tesla rátesz kicsit, hiszen 500 kilométer környékén teljesíthetnek autói, de még ez is kevés. 

 

Fejlesztés 

Battery Day hozott előrelépést ezen a téren is, ugyanis megjelent a Tesla Plaid S Model, mely a hivatalos adatok alapján 835 kilométer megtételére képes. Ez pedig már feladja a leckét a benzineseknek is, hiszen mindezt lényegesen olcsóbban oldja meg, mintha a kúton a 95-öst tankolnánk. Az üzemanyag ugyan olcsóbb, de az árcédula egyelőre sajnos nem, hiszen az USA-ban 134 490 dollárról indul, mely kicsit több, mint 41 millió forint, vagyis nem ez lesz a jövő tömegautója. 

kép: carsguide.com.au

A fejlesztés azonban mindenképpen ígéretes, főleg, hogy ez az autó emellett 320 km/h-ás sebességet  is képes produkálni, 2 másodperc alatt gyorsul 100km/h-ra és bizony több, mint 1100 lóerőt tart kordában. 

Az autó megjelenése a piacon kicsit csúszik ugyan, de nem is ez az igazán fontos, hanem az, hogy a fejlesztés várhatóan a többi modellben is megjelenik majd, így a Model 3 esetében is, mely még mindig nem olcsó, de lényegesen elérhetőbb árkategóriát képvisel. 

lead kép: digitaltrends.com

Ezek is érdekelhetnek