2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Jégviharral küszködik az USA

2023. február 2., 14:00
Jégviharral küszködik az USA

Az USA az idei télen bőven kapott a nyakába olyan időjárási jelenségeket, melyekkel nem is olyan egyszerű megküzdeni. Volt itt havazás, eső, áradás, és most, hogy teljes legyen a repertoár, íme a jégvihar. 

A középső és a déli területek szélét érintő viharok egészen Texas északi részéig terjedtek, és horrorisztikus állapotokat hoztak létre az utakon. A hideg, fagyos levegő találkozott a páradús légtömegekkel, ennek köszönhetően pedig ónos eső esett, méghozzá nagyobb mennyiségben. 

 

 

 

 

Ez néhol akár 13 mm, jégpáncéllá fagyó ónos esőt is jelentett, mellyel nagyon nehezen lehet felvenni a küzdelmet. Sokszor nem is sikerült, hiszen a reptereken több ezer járatot voltak kénytelenek törölni, vagy késleltetni, mivel a jegesedést igyekeztek felszámolni a kifutókon. 

Az utakon káosz alakult ki, mely többek közt olyan nagyvárosokat is érintett, mint Dallas. Az autók az autópályákon sem igazán tudtak közlekedni, balesetek sora lassította az amúgy is csúszkálva araszoló járműtömeget. Ráadásul a jeges ajándékosztásnak még nincs vége, a következő napokban is ónos esőkre lehet számítani. 

kép: Shelby Tauber-Reuters

lead kép: WFAA

Ezek is érdekelhetnek