2021. január 25. hétfő
Pál

Jégesővel tarkított szélvihar tombolt az USA-ban

2020. június 13., 16:00
Jégesővel tarkított szélvihar tombolt az USA-ban

Az USA sem úszta meg súlyos zivatarok és erős szelek nélkül a június elejét. Most éppen a középnyugati és az északkeleti régiók számára hozott pusztítást az időjárás. 

kép: Erie County Skywarn twitter

A heves esőzések rendszerbe szerveződve érkeztek, és mintegy 480 km hosszan elnyúlva szórták az áldást az említett területeken. A heves kifejezés itt sem véletlen, a Midway reptérnél 15 perc leforgása alatt 25.4 mm esőt regisztráltak. 

kép: Erie County Skywarn twitter

A területen a csapadék mellett erős széllel is számolni kellett. A néhol 113 km/h-ig erősödő széllökések jelentős károkat okoztak az út menti fák kitépésével, illetve a nagy ágak letörésével. A szél az elektromos vezetékeket sem kímélte, összesen 600 000 ügyfelet hagyott áramellátás nélkül. 

 

Több helyen az eső mellett jég is hullott. Dyer területén 5 centis jégdarabokban érkezett az égi áldás, ehhez kapcsolódott egy 97 km=h-ás állandó szél, vagyis a jég nem csak lehullott, hanem a szél is szétfújta. Az 5 centis jégdarabok számos szélvédőt zúztak össze, illetve a növényzetben is jelentős károkat okoztak. 

kép: Chris Vickers twitter

 A heves szelek nem csak a városokban okoztak károkat. A nyílt területeken megerősödő széllökések két kamiont is felborítottak, de súlyos személyi sérülésekről vagy halálról szerencsére nem érkeztek jelentések. 

lead kép: watchers.news