2020. augusztus 15. szombat
Mária

Japánban rekord mennyiségű, 440 mm eső esett

2019. július 3., 08:00
Japánban rekord mennyiségű, 440 mm eső esett

Esni fog - ez a kijelentés az elmúlt napokban Japán területén nagy riadalmat váltott ki. A meteorológiai előrejelzések szerint ugyanis hatalmas mennyiségű esőre számíthattak a lakók. 

kép: watchers.news

Délnyugat-Japán területén várták július első napjára a rekord mennyiségű csapadékot, ami meg is érkezett. Egyes területeken 233 mm, akár 241,5 mm esőre is lehetett számítani, aminek következtében a helyi hatóságok evakuációs tanácsokat adtak a polgároknak. A meteorológiai ügynökség jelzése szerint a csapadék mennyisége egyes területeken végül meghaladta a 440 mm is. 

kép: english.kyodonews.net

Jelen esetben nem kellett elhagyniuk otthonaikat, de mindenképpen fel kellett készülniük a valószínű villámárvizekre, valamint a földcsuszamlásokra. 6000 lakos Ichikikushikinóban, Kagoshima prefektúrában nem volt olyan szerencsés, mint 1,2 millió társa, vagyis a hatóságok ebben az esetben nem elégedtek meg a figyelmeztetéssel, nekik el kellett hagyniuk a területet. 

Az elővigyázatosság természetesen nem túlzott reakció, mivel Japánban is a heves esőzések számos alkalommal okoznak földcsuszamlásokat. A veszélyeztetett területek pedig lakottak, ilyenkor pedig a házak, autók is megindulnak a földdel együtt.

kép: japantimes.co.jp 

Az esőzés végül egy halálos áldozatot követelt, a közlekedés azonban szinte a teljes területen elakadt. A hatóságok a helyi autópálya szakaszokat is lezárták, valamint a vonatok sem közlekedhettek. 

kép: the-japan-news.com

lead kép: japantimes.co.jp