2022. december 8. csütörtök
Mária

India meg is teszi, amit vállalt: igen nagy léptékű erdősítést folytat, rekordokkal tűzdelve!

2019. június 21., 12:00
India meg is teszi, amit vállalt: igen nagy léptékű erdősítést folytat, rekordokkal tűzdelve!

Egyik ázsiai országnak sincsen igazán jó híre, ha a környezetvédelem kerül előtérbe. Ez igaz India esetében is, de szerencsére a hatalmas ország a fejlődés útját választotta. 

Párizsban is megmondta 

India a párizsi klímakonferencián elkötelezte magát a környezettudatosság mellett. Többek között vállalta, hogy 2030-ig 95 millió hektárra növeli az erdőségekkel borított területeinek a nagyságát, ami közel 10 Magyarországnyi terület. Ez pedig nem kis vállalkozás, erre az állam 6,2 milliárd dollárt biztosít. 

Ez már elegendő ahhoz, hogy elképesztő léptékben lehessen felvenni a versenyt az eltűnő erdőségekkel. Indiában az utóbbi időben igencsak komoly faültetési megmozdulásokkal találkozhattunk. Kerlaban 24 óra leforgása alatt 10 millió facsemetét ültettek el közösségi összefogással. Ez egy hatalmas szám, de korántsem jelenti azt, hogy komoly ellenfél lehetne. 

kép: yourstory.com

A 29 indiai állam mindegyikét ösztönzik arra, hogy közösségi munka segítségével hasonló megmozdulásokat tegyenek, és így a párizsi vállalást is teljesíteni lehessen. Külön jó dolog, hogy a vezetés arra is gondolt: nem elég 2029-ben nekiállni az ültetésnek, hiszen akkor nem erdőségeik, hanem facsemete telepeik lesznek. Ahhoz, hogy egy ilyen ültetési hullám után valóban erdőségről beszélhessünk – a fafajtáktól függően – 20-50 év is kellhet. 

Rekorder faültetések 

Az ösztönzésnek hála a már említett 10 millió facsemete nem számít igazán nagynak. Persze ez is hatalmas szám, és minden elismerés az ültetőknek! Maharastra állam ennél egy kicsit tovább ment. Illetve nem is annyira kicsit, mivel a négyszeresét, vagyis 40 000 000 facsemetét ültettek el idén (bár tény, itt az időintervallum nem ugyanaz).  

De a 24 órás határban is akad kihívó, sőt, jelentősen győzedelmeskedő is. tavaly júliusban Uttar Prades államban vállalkoztak arra, hogy nagyobb mennyiségű fát ültessenek. Ez olyan jól sikerül, hogy egyetlen nap leforgása alatt 50 000 000 fácskát helyeztek a földbe. 

kép: dir.indiamart.com

Az abszolút rekorder azonban egyelőre Madhja Prades állam, hol nem csak famennyiségben, hanem időben is vertek néhány kört a többiekre. A nagyszabású akció során nem is vették igénybe az emberek kitartását annyira, hiszen nem kellett éjszakába nyúlóan talpon lenniük. Az államban 12 óra leforgása alatt 66 000 000 facsemete talált új otthonra. A lecke tehát fel van adva, reméljük lesz, aki ezt is túlszárnyalja, hiszen ez nem csak Indiának, de az egész világnak hatalmas segítséget jelenthet! 

lead kép: nature.org

Ezek is érdekelhetnek