2023. június 3. szombat
Klotild

Impozáns porördög kavargott Bükkábrányban

2022. május 19., 08:00
Impozáns porördög kavargott Bükkábrányban

Gigantikus porördög kavargott idehaza. A jelenség a Mátrai Erőmű Bükkábrányi Bányájában kavargott. Itt a talaj elég laza, így a kavargó légtömeg a port felkapva igencsak félelmetes látványt nyújtott. 

A porördög több 100 méteres magasságig nyújtózkodott. Idehaza szinte mindenki találkozott már kisebb porördögökkel, ami a nyári időszakban kicsit sem meglepő. A bányában pedig a körülmények ideálisak voltak egy nagyobb jelenség létrejöttéhez is. 

 

A porördögök és a tornádók ugyan mutatnak hasonlóságokat, de messze nem azonos a kettő. Mindkét jelenség kialakulása függőlegesen áramló és forgó mozgást végző légtömeghez kötődik, de itt ki is merül a hasonlóság. Markáns különbség, hogy a tornádók viharban születnek, míg a porördögök létrejöttét napsütés és meleg kíséri. 

Egy porördög mérete igen impozáns is lehet, hiszen akár 1 km-es magasságig is nyújtózkodhat, 10 méter széles is lehet, és akár 200 km/h-ás sebességet is produkálhat a forgás. Ugyanakkor idehaza jellemzően rövid életűek, és érdekes módon forgásukra nincsen hatással a Coriolis-erő, vagyis jobbra és balra is foroghatnak. 

A képek illusztrációk 

Képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek