2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Imogen az első a viharsorban, legalábbis Ausztráliában

2021. január 6., 12:00
Imogen az első a viharsorban, legalábbis Ausztráliában

Bezárkózással telnek az ausztráliai Queensland egyes régiói számára az újév első napjai. Ennek oka azonban most nem a koronavírus, hanem az Ausztráliát érintő szezon első nevezett viharaImogen. 

kép: Department of Transport and Main Roads (Queensland) facebook

Imogen a víz felett haladva tökéletes körülmények között találja magát ahhoz, hogy jelentős viharrá hízza ki magát. A szárazföld egyetlen szerencséje, hogy a haladása igen gyors, emiatt pedig egyszerűen nem tölt elegendő időt a víz felett ahhoz, hogy az egyes kategóriánál erősebbre tudjon hízni. 

kép: Department of Transport and Main Roads (Queensland) facebook

 

 

 

Persze ez nem jelenti azt, hogy Imogent nem kell komolyan venni. A viharrendszer ugyanis 110 km/h-ás széllökésekkel dolgozik, melyek a part közelében jelentős hullámzást is okoznak, illetve sokkal magasabbra emelik a dagály mértékét is. Ráadásul csapadékot is hoz magával, nem is keveset. 

kép: Carpentaria shire council

Ennek megfelelően az érintett régióban Imogen a tengervíz betörését hozza majd magával a part menti településeken, és mindenhol lehet számítani a villámáradások kialakulására is, valamint a folyók áradására a jelentős mennyiségű csapadék miatt. A helyi hatóságok éppen ezért arra kérték a lakosságot, hogy ha lehet, maradjanak otthon, míg Imogen el nem vonul. 

kép: watchers.news

lead kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA - TW

Ezek is érdekelhetnek