2020. november 30. hétfő
Andor, András

Imelda elérte Texast

2019. szeptember 25., 08:00
Imelda elérte Texast

Imelad landolt Texasban, Freeportnál és bizony nem a legszebb arcát mutatta meg. A hurrikánok jellemzően erős szelekkel és esővel jelentkeznek, most is erre számítottak. Ám Imelda csapadék tekintetében felülmúlta a várakozásokat. 

kép: express.co.uk

A hurrikán érkezése után a területen óránként 120 mm feletti csapadék zúdult le, mely arra kényszerítette Texas kormányzóját, hogy több megyében is katasztrófa állapotot hirdessen ki. A területre lezúduló csapadék hatalmas árvizeket okozott, melyek két ember életét is követelték. 

kép: thehindu.com

A területen sok helyen áramkimaradásokkal is számolni kellett, illetve Texas egyik leghatalmasabb olajfinomítója, az Exxon is kénytelen volt bezárni a víz miatt. 

kép: businessinsider.com

A George Bush nemzetközi repteret is le kellett zárni. A repülő késtek, a felszállást megtiltották, és a környező utak eltűntek az áradásban, így a reptér megközelíthetetlenné vált. A vezetőség közleményben kérte a hozzátartozókat, hogy ne induljanak el családtagjaikért a reptérre, mert komoly veszélynek tennék ki magukat. A területen az áramellátás megvan, az éttermek is nyitva vannak, vagyis az utasokért nem kell aggódni. 

kép: edition.cnn.com

Imelad Texas felett feloszlott, ám maradványai a következő napokban is okozhatnak nagyobb esőzéseket, villámáradásokat. Számlája jelenleg 8 milliárd dollár körül mozog, de sajnos várhatóan ez a szám is emelkedni fog még. 

lead kép: businessinsider.com.au