2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

Így néz ki egy igazán lenyűgöző szupercella

2019. június 18., 12:00
Így néz ki egy igazán lenyűgöző szupercella

Az elképesztő felhőalakzatok fotózása nem ritka, de ilyet azért még így is csak keveset lehet látni! 

Jake Thompson fotósnak sikerült lencsevégre kapnia az elképesztő jelenséget, méghozzá az USA területén, Kansas államban. Talán ez sem véletlen, hiszen már mesében is megörökítették, hogy ez a terület igencsak hajlamos olyan képződményeknek helyet adni, mint egy szupercella. Ez a speciális vihar forgó feláramlást tartalmaz, sok esetben követi jég, és 120 km/h feletti szélerősség is. a szupercellák sajátossága az is, hogy a lehetőségek együtt állasánál tornádók jönnek létre belőlük, melyek a mesében Dorothyt a házával és kutyájával együtt elrepítették. 

kép: ajc.com

Csak hogy még egy filmes kapcsolat is legyen, Whicita közelében sikerült elkészíteni a képet, ami pedig a Twister című film egyik helyszíne, ami szintén a tornádó pusztító erejéről szólt. 

kép: edition.cnn.com

Nem csak az USA-ban 

Bár tény, hogy a szupercellák igazi otthonának az Egyesült Államokat tartják, nem kizárólag ott alakulnak ki. A klímaváltozás következtében a heves viharok Európában is egyre gyakrabban jelentkeznek, és bár pontos statisztika nem áll a rendelkezésre, hazánk felett is egyre gyakrabban jelentkeznek ilyen speciális viharok. 

kép: twipu.com

Jelenleg nagyjából 12 és 100 szupercella kialakulása lehetséges egy éven belül. Látható, hogy a lista igencsak tág, hiszen ahogyan a klímaváltozás egyre rosszabb lesz, úgy lesznek egyre szélsőségesebbek ezek az időjárási jelenségek is.

lead kép: Jake Thompson twitter

Ezek is érdekelhetnek