2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Így ne nyírja ki a mikulásvirágát 

2021. január 3., 13:00
Így ne nyírja ki a mikulásvirágát 

A karácsonyi időszak egyik jellemző növénye a mikulásvirág, mely színeiben is az ünnepeket idézi. Sajnos a legtöbben csupán egyetlen szezonra vásárolják, mivel viszonylag nehéz ismét virágzásra bírni. Ha viszont szereti a kihívásokat és nem szándékozik minden évben új növényt vásárolni, akkor tartsa be az alábbi tanácsokat! 

A karácsonyi top növény 

 A mikulásvirág a karácsonyi időszak egyik kedvelt virága, így a boltok polcain már novemberben megjelennek. Több színben is kapható, ám a legtöbben a zöld-piros összeállítást kedvelik, mivel ez idézi a leginkább az ünnepi hangulatot. Maga a virága jellegtelen, apró, sárga virágokat hoz, ám a mellette lévő ún. fellevelek amikor elszíneződnek, igen mutatósak.  

kép: info.ncagr.gov

Tipp: vásárláskor a sárga virágok még csupán bimbósak legyenek, így hosszabban élvezheti teljes szépségében a virágát. 

A mikulásvirág a világos helyet kedveli, így lehetőleg ablak közelébe tegye, viszont csakis télen, mivel a nyári tűző napon elpusztul. Locsolás tekintetében szereti a vizet, ám mindig hagyja kiszáradni alatta a talajt, csak utána öntözze meg. Fontos, hogy ne hagyja, hogy pangó vízben állon! Kb. 15- 18 fokos szobában érzi a legjobban magát.  

 

 

Hogyan legyenek pirosak a levelek? 

Sokan csupán egyetlen szezonra vásárolják a mikulásvirágot, mert az vagy tönkremegy a hónapok alatt a nem megfelelő tartás következtében, vagy pedig nem sikerül előcsalogatnunk a piros leveleket. Ennek titka a hosszas sötétségben rejlik, ugyanis 12-14 órás teljes sötétség kell neki ahhoz, hogy virágokat és színes leveleket hozzon. Ezért, ha azt szeretné, hogy teljes pompájában ragyogjon, tegye ennyi időre olyan szobába, ahol sötét van (még a kintről beszűrődő fény sem jó), vagy ha ez nem megoldható, csomagolja be vagy tegyen rá egy dobozt. 

kép: Constantine Johnny / Getty Images

Mire figyeljen vásárlás előtt? 

  • Virágai lehetőleg bimbósak legyenek 
  • Nem legyen túl kicsi 
  • Hazaszállításnál jól csomagolja be (vagy kérje meg az eladót) mert érzékeny a hidegre 
  • Levelei legyenek egészségesek, ne legyenek szárazak, ne lankadjanak 

 Tipp: mivel szereti a párás környezetet, agyag granulátumot, kavicsokat tehet alá, de az is jó, ha olykor kézi permetezővel lespricceli. 

Ezek is érdekelhetnek