2022. december 8. csütörtök
Mária

Idai áldozatainak száma 700-ra nőtt

2019. március 26., 08:00
Idai áldozatainak száma 700-ra nőtt

Hogy mekkora pusztításra is képes egy trópusi ciklon, azt nehéz pontosan megmondani. Ennek oka, hogy nem csak a szélerősséggel kell számolni, hiszen tombolása nem a leghosszabb hatású esemény, melyet kivált.

kép: kép: aljazeera.com

Mozambik és Zimbabwe  és Malawi ezt nagyon jól tudja, mivel bár az Idai ciklon már elvonult, olyan méretű árhullámot hagyott maga után, ami súlyos katasztrófákhoz vezetett. A hatóságok ráadásul nem sokat tudtak tenni ellen, mert bár magáról a ciklonról ők is értesültek, a vele járó áradásokra nem lehetett felkészülni, főleg nem ilyen mértékben.

kép: timeslive.co.za

Néhány nappal ezelőtt 242 halálos áldozattal számolta, ám az áradások apadása sajnos ezt a számot jelentősen megváltoztatta. A jelenlegi adatok alapján 700 ember életét követelte Idai, de mivel az ár még nem vonult le sok helyről, sajnos nagyon valószínű, hogy ez az adat is feljebb megy még.

kép: edition.cnn.com

Idai példája is nagyon jól mutatja azt, hogy sürgős és erőteljes lépésekre van szükségünk az éghajlatváltozás ellen. A trópusi viharok száma az elmúlt 70 évben enyhe csökkenést mutat, ami a klímaváltozásnak is betudható. Sajnos azonban a felmelegedés bár a viharok számát minimálisan csökkenti, azok erejét jelentősen megnöveli, vagyis az Idai pusztításához hasonló viharokkal egyre többször leszünk kénytelenek szembenézni.

kép: standard.co.uk

lead kép: dnaindia.com

Ezek is érdekelhetnek