2022. október 4. kedd
Ferenc

Ida tornádókkal is "megajándékozta" New Jersey-t

2021. szeptember 11., 11:00
Ida tornádókkal is "megajándékozta" New Jersey-t

Ida jött, látott és tombolt, majd, ahogyan annak lennie kell, szertefoszlott. De sajnos maradványai sem voltak kegyesek, elöntötték többek közt New Yorkot, Pennsylvania egy jelentős részét, és New Jersey-t is. 

kép: latimes.com

A maradványok azonban nem csak kifejezetten nagy mennyiségű esőt hoztak magukkal. New Jersey államban Ida nyomán 7 tornádót is regisztráltak, melyek közül 3 az EF3-as kategóriáig tornázta fel magát.  

kép: Wellacrest Farms

Ebben az államban a tornádók nem olyan gyakoriak, így az itteniek sincsenek olyan mértékben felkészülve a megjelenésükre, mint nyugati szomszédaik. A tornádók pusztításai nyomán szerencsére senki nem sérült meg, de az anyagi károk jelentősek. 

 

 

 

Sok jármű és épület is megsérült, vagy megsemmisült, többnyire attól, hogy a szél által felkapott hordalék útjába került, de maguk a tornádók is dobálóztak a járművekkel. 

kép: usatoday.com

Egy EF3-as szörnyeteg az állam leghatalmasabb tejüzemét is telibe kapta. A területen egyetlenegy istálló maradt ép, a többit vagy összedöntötte, vagy megtépázta a szél. Két hatalmas silót felborított, a többit megrongálta, tovább haladva pedig a közeli erdő egy részét is tövestől kicsavarta a szél. 

kép: Monica Herndon-The Philadelphia Inquirer via AP

lead kép: Monica Herndon-The Philadelphia Inquirer via AP

Ezek is érdekelhetnek