2022. december 6. kedd
Miklós

Ida leköszön, hurrikánként már nem találkozhatunk vele, helyette Imani okozhat rettegést

2022. május 2., 14:00
Ida leköszön, hurrikánként már nem találkozhatunk vele, helyette Imani okozhat rettegést

Búcsúzunk tőled Ida. A tavalyi hurrikánszezonban Ida egy olyan szörnyeteg volt, mely kifejezetten nagy károkat okozott a Mexikói-öböl partvidékén. Ida neve beleégett a köztudatba, generációkon keresztül sem felejtik majd el. 

A WMO, mely szervezet a hurrikánok neveiről dönt, hatévente ismétli az egyes neveket. Kivéve akkor, ha egy adott névvel illetett viharrendszer különösen kegyetlenné fejlődik, és pusztítása olyan méreteket ölt, mint például tavaly Ida-é. 

 

Ha ez történik, akkor a név visszavonul, Ida néven soha többé nem emlegetnek már hurrikánokat. Persze nem Ida az egyetlen, mely ilyen státuszba került, hiszen Dorian, vagy éppen Katrina is kiérdemelte ezt az “elismerést” 

A WMO 1953-óta összesen 94 nevet vonultatott vissza a listáról. Ida helyét pedig Imani veszi majd át. Hogy idén Imani, vagy valamelyik társa visszavonul-e, azt nem lehet tudni. Mindenesetre a szakemberek különösen aktív és kegyetlen szezonra számítanak, ám eddig az atlanti “előszezon” (hivatalosan június 1-el indul a hurrikánszezon, ám rendszerint már előtte is születnek szörnyetegek) kifejezetten csendes, még az A betű sem került felhasználásra. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek