2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Hulladékból játszótér - Igen, ráadásul fantasztikus!

2021. február 7., 12:00
Hulladékból játszótér - Igen, ráadásul fantasztikus!

Akiknek van gyermeke, azok tudják, akiknek nincs, azok is sejtik, hogy a legkisebbeknek a legjobb játékokat sohasem a játékboltokban lehet beszerezni. Nem kellenek ide a több tízezres készségfejlesztők, színes, minden igényt kielégítő kacatok, hiszen egy PET palack és benne egy kis víz jobban lefoglalja a csöppségeket, mint bármi más. 

Szemét? 

Az, hogy valamit újra felhasználunk, újra értelmezünk segít nekünk abban, hogy megérthessük: olyan, hogy hulladék, nem létezik. Illetve nem szabadna, hogy létezzen, hiszen a természet ilyet nem ismert. Alapanyagok vannak, és mindennek meg lehet találni a funkcióját. 

qz.com

Persze ehhez azért kell némi fantázia, és persze a kézügyesség sem árt. Na nem a fent említett PET palack és víz kombóhoz, de ahhoz már igen, hogy a szemetet igazán hasznos és mutatós dolgokká tudjuk alakítani. IPooja Rai építészhallgató mindkettővel rendelkezik. 

 

Játszótér másképpen 

A fiatalember Indiában tanul, és az egyetemre menet sokszor találkozott a helyi szegény gyerekekkel, akik törött betoncsövekkel, és más hulladékkal játszottak boldogan, önfeledten. Ez két dolgot is felvetett: egyrészt azt, hogy minden gyereknek joga van a biztonságos játékhoz, másrészt azt, hogy a hulladék nem feltétlenül szemét. 

kép: Anthill Creations

A barátaival összefogva egy játszóteret építettek a gyerekeknek, melyhez alapanyagul hulladék szolgált. Persze tisztítás és festés szükséges volt, de a játszótér mutatós, biztonságos, és a gyerekek is élvezik. A kezdeményezés pedig olyan sikeres volt, hogy két évvel később IPooja megalapította nonprofit vállalkozását, melyben a gyerekeknek építenek játszótereket a közösség segítségével. Az alapanyag pedig minden esetben abból a 31 millió tonna szemétből kerül ki, amit évente India termel – vagyis van miből válogatni. 

Újragondolva 

A hulladék lehet gond, lehet teher, vagy lehet alapanyag és a kreativitás forrása. Itt lenne az ideje, hogy az emberek elkezdjenek a körkörös modellben gondolkodni, vagyis ragaszkodni ahhoz, hogy ami egyszer belépett a rendszerbe, annak folyamatosan feladata van, sohasem lesz belőle egyszerűen hulladék, ami csak a helyet foglalja, amivel csak a gond van. 

lead kép: Anthill Creations

Ezek is érdekelhetnek