2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

Hozzánk is elért a tomboló erdőtüzek füstje

2021. július 28., 08:00
Hozzánk is elért a tomboló erdőtüzek füstje

Az északi félteke tűzszezonját éljük, a kánikuláknak és a szárazságnak köszönhetően. Ez egy ciklikusan visszatérő időszak, ami sajnos egészen októberig is eltarthat, ráadásul idén az időjárás alakulásának köszönhetően igen intenzívre sikerült.

 

A “kisebb” tüzeket nem is számolva az USA területén 67 tűzfészek ontja magából a füstöt, miközben Jakutföldön, Oroszországban mintegy 15 000 négyzetkilométert emésztettek már fel a lángok. Mindkét esetben a szélsőséges meleg és az elhúzódó aszály táplálja a tüzeket, de persze az emberi hanyagság is bőven benne van a lángok rombolásában. 

kép: NOAA

Jelen esetben, ami minket is erősen érint a dologból az a füst, hiszen a kiterjedt lángok olyan mennyiségben eregetik a sűrű füstfelhőt, hogy az mostanra az egész északi féltekét bejárta, így természetesen hazánk felett is megfigyelhető. 

kép: AFP

 

 

 

 

Könnyebb tetten éri a füstöt abban az esetben, ha a műhold-képeket böngésszük, de azok, akik tudják, mit is kell keresni, a lemenő nap fényében is megpillanthatják a füstfelhőket, igaz, nem pont olyan formában, ahogyan azt elsőre elképzelnénk. 

A hazánkat is elérő füst idehaza szerencsére nem okoz különösebb gondokat, hiszen igen magasan, 3000-7000 méteren “közlekedik”, de a kiindulási területeken és azok széles környezetében komoly egészségkárosító hatása is van. Hozzánk valószínűleg az USA területén tomboló tüzek füstje érkezett meg. 

kép: Maksim Slutsky-AP

lead kép: Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ezek is érdekelhetnek