2023. január 29. vasárnap
Adél

Hőhullám délen, hideghullám északon - Kína időjárási rémálomban vergődik

2022. december 1., 11:00
Hőhullám délen, hideghullám északon - Kína időjárási rémálomban vergődik

Elképesztő időjárási hullámvasútban lehetett része a dél-kínai területeknek. Elsőre egy ritka hőhullám okozott több helyen is 35°C-t is meghaladó meleget novemberben, ami kivételesen magas hőmérséklet, bár a rekordokat egyelőre nem döntötte meg. 

kép: He Penglei-China News Service

Eközben az északi tartományokban egy hideghullám söpört végig, mely egyes részeken -48°C-os hideget eredményezett. Mivel a hideg gyorsan érkezett, ezért nagyon sok nomád pásztor rekedt a szabadban az állataival, őket igyekeznek a lehető leggyorsabban védett helyre szállítani a hatóságok. 

 

 

 

A hatalmas hidegben 8 építőmunkásnak veszett nyoma. A heves szél és a havazás arra késztette az építést vezetőket, hogy a munkát felfüggesszék, és elszállítsák a 8 munkást a 4 km-re lévő településre. Sajnos azonban a jármű 500 méter után elakadt, így a munkások gyalog indultak vissza az építési területre, viharban azonban eltévedtek. A kutatócsapat rájuk talált, kórházba szállították őket, de csak egyikük élte túl az eseményeket. 

kép: Jim yang

Ez a hideg-betörés elnyújtózott egészen a déli területekig, ahol hirtelen szüntette meg a hőhullám hatását, és 24 óra leforgása alatt több, mint 20°C-os hőmérsékletesést eredményezett november 29-én. November 28-án az országban a hideg és forró területek hőmérséklet különbsége elérte a 48°C-ot. 

kép: news.cgtn.com

lead kép: globaltimes.cn

Ezek is érdekelhetnek