2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

Egyszerre tombol a tűz és esik a hó Kaliforniában

2019. december 3., 08:00
Egyszerre tombol a tűz és esik a hó Kaliforniában

5 napja még attól volt hangos az amerikai sajtó, hogy Santa Barabara egyes részeiről menekülnek az emberek, mert a kaliforniai tűzvész ide is eljutott. Most pedig azt láthatjuk, hogy a várostól nem is olyan messze, az Antilop völgyben (Antelope Valley) egyes részeken 127 mm hó áll. 

kép: avpress.com

A kaliforniai tűzvész időn erőteljes, bár tény, hogy a kár, amit okozott nem olyan magas, mint az előző években. Jelen esetben a gondot a szél okozza, mely futótüzet csinált a bozóttüzekből. Ezek elől pedig nem lehet elbújni, eléri a városokat is, hiszen hiába a tűzoltók megfeszített munkája, a tomboló lángok ellen nem sokat tehetnek. 

kép: theguardian.com

Kedden 6300 embert kellett evakuálni a város környékéről és a Santa Barbarából, illetve 2400 épületet veszélyeztettek a lángok. A felmentősereg pedig egyre csak várat magára. 

Az USA területén egy markán hidegfront nyomul egyre lejjebb, minek eredményeképpen az Antilop Völgy is fehér köntöst öltött. Ez azért is érdekes, hiszen a terület sivatag. 

Alapvetően azonban – mint ahogyan Kalifornia sok sivataga – nem homoksivatagról van szó. A terméketlen terület évente egyszer gyönyörű virágruhát ölt, melyet narancsszínű pipacsok milliói adnak. Most azonban 63-127 mm hó fedi a környéket. 

kép: theguardian.com

A helyi lakosok elmondták, hogy ünnepi hangulatba kerültek a hótól, és azt is hozzátették, hogy soha előtte, és valószínűleg ezután sem láthatják majd otthonaikat ilyen szép, fehér lepelbe burkolózni. Hogy meddig marad meg a hó, az még kérdéses, de túl sokáig nem ürülhetnek neki a helyiek. Ez viszont jó hír Kalifornia autópályái számára, melyek közül többet is le kellett zárni. Eddig az ok a tűz volt, most azonban a havazás okoz komoly fennakadásokat. 

kép: watchers.news

lead kép: abc7.com