2023. június 3. szombat
Klotild

Heves esőzések nyomán kialakult durva áradások Törökország északi részén

2022. július 3., 11:00
Heves esőzések nyomán kialakult durva áradások Törökország északi részén

Törökország északnyugati régiójára a helyi meteorológiai szervezet június 27-én hétfőre vörös kódot léptetett életbe, ami a kiadható legmagasabb időjárási figyelmeztetés. A kódot a heves esőzések miatt kialakuló esetleges vészhelyzetek miatt vezették be. 

A kód indokolt is volt, mivel a heves esőzések hat tartományt is érintettek a Fekete-tenger mentén közülük a legrosszabb helyzetbe Kastamonu tartomány került, azon belül is Inebolu környéke, ahol a lehulló csapadék mellett egy áradó folyóval is meg kellett birkóznia a helyieknek. 

 

 

 

 

Ez pedig nem kis munka volt, mivel az alacsonyabban fekvő területek víz alá kerültek, ahogyan a házak pincéiben is magasan állt a víz. Az áradás jelentős károkat okozott a lakóépületekben, a közeli piacon és a parkokban is, de két gyalogos hidat is elsodort. 

Az első jelentések alapján a vörös kód kihirdetése sikeresnek tűnt, mivel nem szóltak áldozatokról a hírek. Azóta sajnos a helyi hatóságok bejelentették, hogy két embert is eltűntként tartanak nyilván, mindkettőt az áradás sodorta magával. 

képek és lead kép: turkey.postsen.com

Ezek is érdekelhetnek