2023. március 23. csütörtök
Emőke

Havonta vesztünk egy óriást a műanyag miatt

2019. május 26., 13:00
Havonta vesztünk egy óriást a műanyag miatt

Nem titok, hogy a tengerek és óceánok műanyag szennyezettsége bizony nagy gondot jelent. Azt is tudjuk, hogy lényegesen alábecsültük a szemét mennyiségét a vizekben, hiszen az érintetlen szigeteken is felhalmozódott már a műanyag, ráadásul a hullámzás egy részét el is temeti a szemétnek, ami újabb gondot jelent. De a sornak itt még nincsen vége. 

Műanyag és klímaváltozás 

A műanyaggal kapcsolatban keveset foglalkozunk azzal, hogy milyen hatással is van az éghajlatunkra. Ez érthető, hiszen a mértéktelen gyártás, a felelőtlen használat és az, hogy nem tanulunk a hibáinkról, odáig fajult, hogy mindenhol a műanyagszemétbe botlunk, akár akarjuk, akár nem. 

kép: ibtimes.co.uk

 Ez az anyag azonban a klímaváltozáshoz is  igen erőteljesen hozzájárul. Mind a gyártása, mind pedig a tárolása, újrahasznosítása, vagy szemétként való kezelése tetemes mennyiségű szén-dioxid kibocsátással jár. Arról már nem is beszélve, hogy a fejlődő országokba deportált műanyag jelentős része elégetésre kerül, mellyel hatalmas mennyiségű mérgező gáz is a levegőbe jut. De ez nem csak a fejlődő országokban van így, az USA területén is a műanyagok több, mint 10%-át egyszerűen elégetik, ami hatalmas károkat okoz a Földnek és az embernek is. 

Halál 

A műanyagok egy jelentős része csak több száz, ezer év alatt bomlik le, sőt, van olyan is, mely soha. Ez azonban nem jelenti azt, hogy addig is egyben maradna az adott műanyag, hanem aprózódik, egyre kisebb lesz, míg végül mikroműanyagként mi magunk is kilószám fogyasztjuk. Sok esetben azonban a műanyagnak esélye sincs az aprózódásra. A tengerekben ugyanis az állatok tápláléknak nézik a lebegő szemetet, elfogyasztják, ami pedig rövid úton a halálukat okozza. Erről a jelenségről sokat beszélünk, de valahogy megfoghatatlan marad. 

kép: thebrahmastra.com

Most azonban itt a példa, a lesújtó tény, hogy Olaszországban most már havonta mos partra a víz egy cetet, melynek halálát a műanyag okozta. Most éppen egy 7 éves ámbráscet tetemét vetette partra a víz. Egy hónappal ezelőtt egy vemhes nőstény teteme került elő a vízből, melynek gyomrából 22 kilogramm műanyagot volt, mely az állat halálát okozta. 

lead kép: howstuffworks.com

Ezek is érdekelhetnek