2022. október 4. kedd
Ferenc

Havazott a Tátrában, 2000 méteren

2021. szeptember 1., 08:00
Havazott a Tátrában, 2000 méteren

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak... Sajnos most már egyértelműen befellegzett a kellemes, nyárias melegnek, főleg azoknak, akik a hegyvidékeken élnek. Már a tengerszint felett alacsonyabban is elkél a kabát, a magasabb területeken bőven a sapka és a sál is. 

kép: David Clapp / Getty Images

A Lomnici-csúcson, vagyis 2000 méter felett a Magas-Tátrában már havazott is, sőt, nem kevesebb, mint 25 centis hótakaró fedi a talajt. Ez pedig már téli időjárás, akárhonnan is nézzük. 

kép: zlotaproporcja.pl 

Tény és való, hogy nehéz lenne összehasonlítani a tengerszint felett pár száz méterrel fekvő területek és a 2000 méter feletti részek helyzetét, de ugyan az a hideg örvény okozza a havazást a hegyvidékeken, mint ami “idelent” az esőt és az erősen őszies időt is szállítja. 

 

 

 

 

A havazás pedig továbbra is jelen lehet, hiszen a hőmérséklet most sem haladja meg a 0°C-ot, vagyis a körülmények ideálisak a fehér lepel kialakulásához. 

kép: Jan Latała

Hazánkban a havazásra szerencsére még várni kell egy keveset, de aki nagyon szeretne már egy kis hófödte tájat látni, annak most már nem is kell olyan messzire mennie. 

kép: Jan Latała

lead kép: zlotaproporcja.pl

 

Ezek is érdekelhetnek