2023. június 3. szombat
Klotild

Hatalmi rendszerek változhatnak a klíma miatt

2019. február 1., 08:00
Hatalmi rendszerek változhatnak a klíma miatt

A klímaváltozás elleni küzdelem egyik leginkább hatékony eszköze, a megújuló forrásokra támaszkodó energiatermelés. Ráadásul ma már azt is tudjuk, hogy olcsóbb, mint az eddigi rendszerek, és fenntartható is, ami a szén az olaj vagy a gáz esetében nem mondható el. De akkor miért a sok támogatás még mindig?

Lobbi

Hatalmas összegek vándorolnak azokhoz az iparágakhoz, melyek a leginkább felelősek a légszennyezettségért és a klímaváltozás kialakulásáért, valamint erősödéséért. De miért? Hiszen nem csak mi, de a vezetők is tisztában vannak azzal, hogy ha nem lépünk, akkor nem igazán lesz mibe pénzt tolni, mivel elpusztul a ma ismert világunk.

kép: upsbatterycenter.com

Hogy mi lehet az oka annak, hogy mind a mai napig dollár milliárdok dőlnek a széniparhoz? Ugyan az, ami miatt az olyan vezetők is hatalmi pozícióba kerülhetnek, mint Donald Trump, aki a nyilvánvaló tények ellenére is kétkedve fogadja a klímaváltozás folyamatát. Az érdekek, melyek a háttérben húzódnak egészen pontosan az energiához köthetőek, hiszen a világ hatalmi egyensúlya is erre épül.

Megújulók – új hatalom

A klímaváltozás ellenin küzdelemben az országok át fognak térni a megújuló forrásokból előállított energiákra, ez pedig a függési rendszerek felborulásával jár. Hiszen a Nap mindenhol süt, a szél is fúj, és a folyók is sebesen folynak, így az eddigi energiafelvásárló országok már részben, te inkább teljes egészében önellátóvá válnak. Vagyis az olaj, a földgáz, vagy éppen a szén már nem képvisel tényleges értéket, és ez bizony komoly bonyodalmakat eredményez.

A vezető hatalmak többnyire a tartalékiaknak köszönhetik pozíciójukat. Azoknak a tartalékoknak, amikből csak szűkmarkúan, és csak nagyon drágán juttattak más országoknak, akik nem rendelkeztek ilyen tartalékokkal. A háborúk többsége is azokért az energiahordozókért folyt, melyekre az átállás után egyáltalán nem lesz szükségük. Ez pedig egy olyan, új világrendet is magával hoz, amit eddig nem ismertünk.

kép: womenasgamechangers.com

Tudósok megjósolták, hogy a klímaváltozás nem csak a természeti értékeket törli el, hanem az ismert civilizációt, a ma ismert világot is. a dologban csupán annyi változtatásra lenne szükség, hogy a klímaváltozás elleni harc ugyan ezt teszi, vagyis eltörli az eddigi hatalmi rendszerek jó részét. Így már ki lehet jelenteni: a szén, az olaj és a gáz uralma már csak ideig – óráig tarthat, hiszen ha élni akarunk, akkor lépni kell, ha meg nem lépünk, akkor már mindegy.

lead kép: geopolitica.ru

Ezek is érdekelhetnek