2022. június 26. vasárnap
János, Pál

Hatalmas tömegekben várják az indulást a darvak a Hortobágyon

2021. október 20., 08:00
Hatalmas tömegekben várják az indulást a darvak a Hortobágyon

“Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak …" - Móra Ferenc verse gyerekkorunk egyik nagy kedvence volt, és azt is megmutatta, hogy ha a madarak vonulni kezdenek, akkor bizony az ősz már visszavonhatatlanul átvette az uralmat a nyár felett. 

kép: hungarianbirdwatching.com

A vonulás azonban izgalmas perceket és csodaszép látványt is tartogat annak, aki egy kis időt, és persze némi utazást hajlandó szánni rá. Az úti cél most a Hortobágyi Nemzeti Park. 

Itt szusszannak egyet a darvak hatalmas csapatai, mielőtt nekiindulnának a több ezer kilométeres útnak. Rendszerint a halastavak körül gyűlnek össze, a lehető legtöbb élelmet magukba gyűrve az út előtt. 

 

Múlt héten már több, mint 125 000 egyed pihent egyet a park területén, és ez a szám még emelkedik. Jó hír, hogy aki szeretné, az kisvasúttal vagy autóval megtekintheti a darvakat a park területén, szervezett formában. 

Az idő most még kedvező a madarak számára, komolyabb fagyokkal sem kell számolni, és halat is bőven találhatnak a vízben, vagyis a vonulásukat a természet előkészítette. Sajnos az útjuk igen veszélyes, amit csak tetéz az a tény, hogy sok országban előszeretettel lövöldöznek a fenséges és hatalmas költözőmadarakra is.

kép: youtube.com

lead kép: wildlifeworldwide.com

Ezek is érdekelhetnek