2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

Hatalmas összegű bírság a vadállatok ellen elkövetett bűncselekmény miatt

2020. december 20., 16:00
Hatalmas összegű bírság a vadállatok ellen elkövetett bűncselekmény miatt

Az élőhelyek védelme jelentősen felértékelődik a következő években. Ennek több oka is van, de nyilván azért történik ez, mert gazdaságilag nagyon is indokolt. De hogyan jön össze a gazdasági fejlődés és a természetes élőhelyek védelme? 

Klíma és más 

Egyrészt mindenképpen ide tartozik a klímakatasztrófa elleni fellépés. A természetes élőhelyek, mint az esőerdők, lápok, mezők és más helyszínek nagyon jó co2 elnyelők. Eltűnésük pedig nem csak azt eredményezi, hogy ezentúl nem kötik meg az üvegházhatású gázt, hanem azt is, hogy az eddig megkötött co2 jó része is visszajut a légkörbe. 

kép: inhabitat.com

A másik, ami jelentősen előtérbe képes nyomni a természetes élőhelyek védelmét, nem más, mint maga az ember, illetve az egészsége. A koronavírus kapcsán nagyon sok tudós kifejtette, hogy az egyik fő oka annak, hogy az állatok embereket fertőzhetnek veszélyes vírusokkal az, hogy túlságosan sok a kontakt. Vagyis az élőhelyek szisztematikus pusztítása azt eredményezi, hogy egyre közelebb szorulnak hozzánk a vadállatok, egyre többször kerülhetünk velük kapcsolatba, aminek bőven van árnyoldala. A megóvott és erősen védett természeti területekkel, illetve azok jelentős bővítésével a koronavírushoz hasonló vírusfertőzések és az azokból kibontakozó esetleges világjárványok kitörésének esélye is jelentősen csökkenthető. 

Mindkét tétel jelentős gazdasági kérdés. Az egyik azért, mert a természeti katasztrófák utáni kármentés és kártalanítás/helyreállítás elképesztő összegeket emészt fel – a migrációról, elnéptelenedésről, vízhiányról, forróságról, vagy az éhínségről már nem is beszélve. A pandémia gazdasági hatásait pedig nem igazán kell magyarázni, hiszen azt sajnos a legtöbben közvetlenül is megtapasztalhattuk. 

 

Komolyabb védelem 

Hogy mindenképpen komolyabban kell venni az élőhelyek védelmét az nem is kérdés. Ezt pedig jól példázza az az ítélet is, mely az Egyesült Királyságban született, egy építőipari vállalat ellen, mely még 2018-ban semmisítette meg egy nagyon jól feltérképezett denevérpopuláció élőhelyét. 

kép: telegraph.co.uk

A vádakkal szembesülve a vállalat beismerte, hogy tudott a vadállatok ottlétéről, mégis elpusztította az élőhelyet azért, hogy baromfi tenyésztelepet létesíthessenek. Ennek tudatában a bíróság a történelem legsúlyosabb ítéletét hozta, melyet valaha is kimértek vadon élő állatok elleni bűncselekmény okán. 

Számszerűsítve ez 600 000 font volt, melyet megfejeltek még 50 000 fonttal - részben a védett denevérek eszmei értéke miatt, részben pedig kötelezték a vállalatot a helyi denevérmentő alapítvány támogatására 20 000 font értékben. Így a bírság összesen több, mint 263 millió forintot tett ki. 

lead kép:swlondoner.co.uk

Ezek is érdekelhetnek