2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Hatalmas hasadék nyílt a turistaútvonal mellett a Grímsvötn vulkán közelében

2022. október 27., 11:00
Hatalmas hasadék nyílt a turistaútvonal mellett a Grímsvötn vulkán közelében

Izland a tűz és a jég országa, és erre egy tökéletes példa a Vatnajökull gleccser, mely alatt számos vulkán bújik meg, és ezek bizony nem a csendes, alvó fajták. A jég alatt szunnyad a tűz ereje, és persze gyakran meg is mutatja magát. 

Most éppen a Grímsfjall alatti Grímsvötn névre keresztelt tűzhányó ad okot a nyugtalanságra. Igaz, jelenleg éppen nem maga a vulkán mozgolódik, vagy okád füstöt és hamut, hanem a környezetében bekövetkezett változások az intő jelek. 

 

 

 

Néhány napja ugyanis a területen, a vulkán közelében egy hatalmas hasadék nyílt meg a hőmezőn. A felszínről szemlélve még észrevenni sem olyan egyszerű, pedig a hasadék akkora, hogy a kisebb buszokat is képes elnyelni. 

A szakemberek a hasadékot összefüggésbe hozzák a vulkáni tevékenységgel, és ez bizony gondot jelen, hiszen a luk azon az útvonalon fekszik, ahol a turistákat is szállítani szokták. Ennek megfelelően a szakemberek egyelőre nem tiltják a terület látogatását, de az útvonal módosítását mindenképpen szükségesnek tartják. 

képek és lead kép: Andri Gunnarsson

Ezek is érdekelhetnek