2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Használt wc papírt a kukába?

2021. március 7., 08:00
Használt wc papírt a kukába?

Wc papírt a kukába? 

Környezetünk terhelését olyan anyagok is rontják, melyek mindennaposak, használatuk olyan megszokott, hogy nem is igazán tudjuk nélkülük elképzelni az élet. És itt most nem olyan kényelmi részletekről van szó, mint az a zacskó, amit a boltban adnak a vásárlásokhoz. Itt most éppen a toalettpapír került az érdeklődés homlokterébe. 

Papír 

A papír, amit a toaletten használunk nagyban megkönnyítette az életünket, és mára annyira mindennapossá vált, hogy nehezen tudjuk elképzelni nélküle az életünket. A svédországi Tranåsban azonban az emberek úgy tűnik, kénytelenek lesznek átértékelni néhány dolgot a toaletthasználattal kapcsolatban. 

kép: realgreekexperiences.com

Na azért nem kell nagyon durva dolgokra gondolni, nem térnek vissza a francia királyi udvarban divatos tapétatépkedések, de még csak a környezettudatossági szempontból tagadhatatlanul hasznos mosható rongy használata sem (hogy higiéniailag ez mennyire nyerő, azt most hagyjuk). Pusztán arról van szó, hogy a város vezetése szeretné elkerülni, hogy a wc papír a vízbe kerüljön, ez ugyanis jelentősen megnehezíti a szennyvíz tisztítását, és komoly terhelést jelent a környezetre nézve. Az elképzelés a városlakók között nem aratott osztatlan sikert. 

 

Újrahasznosítás? 

Az elgondolás szerint olyan rendszerre állnának át, ami nem ismeretlen Európában. Görögországban a csatornahálózat miatt az emberek nem a fajanszba dobálják a papírt, hanem használat után egy kis szemetesbe teszik azt. Hogy ez szokatlan számunkra az nem is kérdés, bár tény, ott a meleg ellenére is remekül működik. 

kép: ktla.com

Hogy ez lenne a jövő, az azért kérdéses. Bár az ötletgazdák elképzelése szerint a használt(!) toalettpapírt összegyűjtenék, és újrahasznosítanák. Hogy ezt hogyan képzelik - külön-külön a begyűjtést és az újrahasznosítást - arra nem igazán tértek ki eddig, de nyilván megvan hozzá a terv. 

Hogy a papír nem szerencsés a szennyvízben, az tagadhatatlan tény. De hogy az a jó megoldás, ha az erősen szennyezett papírt külön gyűjtjük, az már koránt sem biztos. A bidé igen régóta áll rendelkezésre, mint alternatíva, de igazán hatékony megoldás egyelőre nem nagyon született a problémára, legalábbis olyan nem, mely széles körben elfogadott és gyakorolt lenne. 

lead kép: ktla.com

Ezek is érdekelhetnek