2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

Harmadfokú hőségriadó - de mit jelent ez pontosan?

2022. július 20., 11:00
Harmadfokú hőségriadó - de mit jelent ez pontosan?

Életbe lépett a harmadfokú hőségriadó, melyet az országos tisztifőorvos abban az esetben rendel el, ha három egymást követő napon a napi középhőmérséklet eléri, vagy meghaladja a 27°C-ot. Ez sajnos azt is jelenti, hogy az éjszakai felfrissülés is távolra kerül tőlünk. 

A harmadfokú hőségriadónál már jellemzően megjelennek az úgynevezett trópusi éjszakák, vagyis amikor a hőmérő higanyszála még éjjel - hajnalban sem csúszik 20°C alá. Ez pedig nagyban nehezíti a pihenést, egészen egyszerűen, mert túl meleg van és nem ehhez vagyunk hozzászokva. 

 

Hogy mit jelent gyakorlatban a harmadfokú hőségriadó? Tulajdonképpen a legmagasabb fokú riasztás, mely az egészségügyi ellátó rendszer, az igazgatási és a kapcsolódó rendszereket igyekszik felkészíteni a várhatóan növekvő terhelésre, de konkrét intézkedéseket nem ír elő. 

A munka világában ugyanakkor a riasztás - vagyis inkább a hőmérséklet - több ponton is befolyásoló tényező lehet. Más - más szabályok irányadóak a zárt téri és a szabadban végzett munkatevékenységekre, de bent a hőmérséklet szabályozása, kint pedig az extra pihenőidő és a védőital biztosítása is jelentkezik a nagy melegben. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek