2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

Halálos sárlavina Ausztriában, Karintia régióban

2022. július 7., 08:00
Halálos sárlavina Ausztriában, Karintia régióban

Heves viharok érték el Ausztria Karintia régióját június 28-29-én. A viharok már önmagukban is komoly károkat okoztak, de a nagy mennyiségű csapadék olyan sárlavinát is útjára indított, mely egy ember életét követelte. 

A viharokban egyes területeken a 24 órás csapadékösszeg elérte a 135 mm-is. Ezzel a mennyiséggel a vízelvezetők nem tudnak mit kezdeni, így villámáradások is rontották a helyzetet, de a folyók sem képesek hirtelen ekkora mennyiségű víz elvezetésére, így azok is kiléptek medrükből. 

 

A csapadékhoz viharos szél is társult, mely akár 128.5 km/h-ás széllökéseket is produkált, ami jelentős károkat okozott az áramellátásban is, ennek köszönhetően több ezer háztartás maradt áram nélkül az érintett területeken. 

A vízzel telített talaj miatt sárlavina alakult ki Treffen am Ossiacher See-ben. A hivatalos jelentések alapján egy ember életét vesztette, egyet pedig még keresnek a hatóságok. A mentési munkálatok a környéken helikopterrel történnek, mivel a víz és a törmelék sok helyen járhatatlanná tette az utakat is. 

képek és lead kép: Government of Carinthia

 

Ezek is érdekelhetnek