2023. június 1. csütörtök
Tünde

Hagibis Japánban tombolt

2019. október 15., 08:00
Hagibis Japánban tombolt

Várható volt, hogy Hagibis rombolni fog, és erre fel is készültek a Japán hatóságok. Tudták, hogy érintett lesz Tokio, és a közeli prefektúrák, de arra nem számítottak, amit Hagibis végül a nyakukba zúdított. 

kép: bbc.com

A szupertájfun azzal vonta magára a figyelmet, hogy elképesztően rövid idő alatt vált 5-ös kategóriájú viharrá, extrém kis szemmel. Szerencsére, mire elérte a japán partokat, veszített erejéből, így végül 2-es kategóriában érkezett, majd kezdett tombolásba. 

kép: bbc.com


Hagibis szélereje 144 km/h körül alakult, és szeme áthaladt Tokio felett is, végül pedig 42 halálos áldozatot, 198 sérültet és 15 eltűnt személyt hagyott maga után, legalábbis a legutóbbi adatok alapján. 

kép: bbc.com

A tájfun igazi ereje nem is a szélben rejlett, hanem a csapadékban, amit magával hozott. Hakana üdülővárosban mérték a rekordot, itt 24 óra leforgása alatt 942,3 mm eső hullott, ami majdnem egy méternyi víz mindenhol. De az üdülőváros még szerencsés volt, hiszen nem völgyben fekszik, ahol a víz nemigen tud gyorsan elfolyni. Az egyik legrosszabb helyzetbe Nagano város került. Itt egyes lakóövezetek a becslések alapján 5 méter víz alatt is állhatnak. 

Az anyagi kár hatalmas, még mindig több tízezer ember van áram nélkül, és a vízszolgáltatást sem sikerült mindenhol helyreállítani. A folyók kiléptek medrükből, és szinte kivétel nélkül minden érintett területről jelentettek földcsuszamlásokat is. 

lead kép: commondreams.org

Ezek is érdekelhetnek