2021. október 23. szombat
Gyöngyi

Ha enni akarunk, védeni kell az erdőket!

2020. június 20., 08:00
Ha enni akarunk, védeni kell az erdőket!

A beporzók védelmét nagyon komolyan kell venni, és ezzel ma már azok is tisztában vannak, akik az élelmezésért felelnek. De ez messze nem azt jelenti, hogy a vadvirágos mezőket, vagy éppen a virágos részekkel tagolt megművelt táblákat kell csak fenntartani. 

Erdők 

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy az erdőségeknek milyen hatalmas szerepe van a világon. Nem csak az időjárásra vannak hatással, a biodiverzitás megőrzése sem sikerülhet a hiányukban, és most már arra is rávilágítanak egyre többször, hogy az élelmezésünk sem oldható meg az erdők nélkül.  

kép: news.un.org

Ez elsőre egy érdekes oximoronnak tűnik, hiszen az erdő területeket von el a szántóktól, vagyis éppen az élelmezés ellen van. Csakhogy a beporzásban, illetve a beporzó rovarok életében olyan szerepet tölt be, amit se nem lehet figyelmen kívül hagyni, se nem lehet helyettesíteni. 

 

Kiemelt szerep 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének jelentésében kitérnek arra az “apróságra”, hogy a beporzók túlnyomó többsége az erdőkben él, és onnan jár ki a mezőkre, szántókra a virágokat meglátogatni. Vagyis az erdőségek eltűnése a beporzók otthonának eltűnésével jár, mely a rovarokra végzetes hatást gyakorol. 

kép: thewwwsite.com

Ezt pedig nem hagyhatjuk figyelmen kívül, tekintve hogy a vadon élő növények 88%-ának szaporodása a beporzókhoz kötött. A haszonnövények esetében ez az arány 70%, vagyis az erdők léte az emberiség létét is jelenti. 

A jelentés arra is kitér, hogy a beporzók körének csökkenése nem pótolható haszonfajokkal. Ezt konkrétan azt jelenti, hogy a vadméhek, darazsak molylepkék és hasonló rovarok nem helyettesíthetőek a házi méhekkel, hiszen nem pontosan ugyan úgy, és nem akkora területet bejárva végzik el feladatukat. Igaz, a házi méh mézzel is megajándékoz minket, de ennek a fajnak az egyedszáma is drasztikusan visszaesett az emberi tevékenység következtében, vagyis ez nem megoldás sokkal inkább egy újabb égető probléma, mellyel kénytelenek leszünk foglalkozni, ha élni akarunk. 

lead kép: eurasiareview.com

Ezek is érdekelhetnek