2023. január 29. vasárnap
Adél

Grapefruit nagyságú jégdarabokkal érkezett a vihar Texasba

2021. április 20., 11:00
Grapefruit nagyságú jégdarabokkal érkezett a vihar Texasba

Texas közel sem került elő ilyen gyakran az utóbbi időben, mint most, legalábbis az időjárási anomáliákat tekintve. A kezdet a hidegbetörés volt, de a szél és az áradás is erősen érintette már ezt az államot ebben az évben, és még csak a negyedik hónapban járunk. 

kép: KXAN News

Most éppen egy rendkívül erőteljes vihart kapott a nyakába a terület, egészen pontosan Texas középső része. A “gorilla” jégeső névre keresztelt jelenség kiváltója egy szupercella volt, mely olyasmit produkált, amire csak kevés példát találunk. 

 

 

 

A jégeső golflabda méretű golyókban érkezett, de a NOAA, vagyis National Oceanic and Atmospheric Administration értesülései szerint grapefruit méretű darabokkal is lehetett találkozni. A méretein felül a jégeső különlegessége az is, hogy rendkívül nagy mennyiségben érkezett. Néhol a talajon mintegy 76 cm-ig halmozódott fel a jég. 

kép: KXAN News 

Az ekkora darabokban érkező jégeső már komoly károkat is képes okozni. Egyrészt az autók, melyek nem védett helyen parkolnak, esetleg éppen úton vannak, biztosan nem ússzák meg szárazon, törések nélkül. Ez a méret azonban már a házakban is komolyabb károkat képes tenni, arról már nem is beszélve, hogy mi történik akkor, ha valakit eltalálnak a lezuhanó jégdarabok. 

kép: Christopher Adams

Szerencsére ez utóbbi nem következett be, az anyagi károk azonban jelentősek, sok a megrongált ingatlan és a jármű is. 

kép: Christopher Adams

lead kép: John

Ezek is érdekelhetnek