2023. március 23. csütörtök
Emőke

Görögországban rekordmeleg van - emiatt áramszünetek is lehetnek

2021. augusztus 6., 11:00
Görögországban rekordmeleg van - emiatt áramszünetek is lehetnek

Előre jelezték a meteorológusok, hogy Görögország szárazföldi területein elképesztő kánikula ölt testet. Azt is kilátásba helyezték, hogy a hőmérséklet elérheti az 50°C-ot, amivel megdöntené a hatalmas történelmi múlttal rendelkező országban valaha mért legmagasabb értéket. 

kép: properpr.co.uk

Erre végül nem került sor, legalábbis eddig, hiszen a kánikula még kitart, vagyis a meleg rekordok még dőlhetnek. Bár az abszolút rekordot nem sikerült felülírni, sokak nagy bánatára az Európában augusztus 2-án valaha mért legmelegebb hőmérséklet rekordját igen. 

kép: phys.org

Makrakomiban 2021 augusztus 2-án 46,3°C-kal sikerült beállítani a rekordot, ami messze nem jó hír. Ennek több oka is van, elsőre természetesen az elviselhetetlen forróság egészségre gyakorolt hatása, hiszen az ilyen melegekben sajnos a halálesetek száma is ugrásszerűen megnő. 

 

Szintén rossz hír ez a tüzek szempontjából. A szélsőséges forróságban a tűzoltás még sokkal nehezebb, mint egyébként, arról nem is beszélve, hogy a növényzet is száraz, és tovább szárad, így a tüzek terjedésének sem lehet gátat vetni. Ugyanez a helyzet Törökországban is, ahol a török történelem legsúlyosabb erdőtüzével küszködnek most a szakemberek. 

kép: severe-weather.eu

Görögországban a hőség hatására az áramfogyasztás is rekordszintre ugrott. Ez pedig nem jó hír, hiszen egyszerűen nem áll rendelkezésre akkora mennyiségben áram, amekkora mennyiségben kellene. Emiatt a helyi hatóságok arra kérik az embereket, hogy minimalizálják az energiafogyasztást, és készüljenek fel az áramszünetek lehetőségére is. 

kép: GFS, TropicalTidbits

lead kép: riverbender.com

Ezek is érdekelhetnek