2023. február 8. szerda
Aranka

Görögország sem marad ki a tűzvészek pusztításából

2022. július 22., 14:00
Görögország sem marad ki a tűzvészek pusztításából

Európa idén rekordszámú tűzvésszel kénytelen szembenézni. A helyzet előidézésében komoly szerepet játszanak a hőhullámok, melyek szintén szép számmal jelentkeznek az idei nyár folyamán. Ezek kialakulásában pedig a klímakatasztrófa erőteljes szerepet játszik. 

kép: Nicolas Koutsokostas - NurPhoto - NurPhoto via AFP

Észak-Európa számára a helyzet lassan kritikussá válik, hiszen Portugália, Spanyolország, Franciaország is komoly erdőtüzekkel küszködik, de nem sokkal jobb a helyzet Olaszországban, és sajnos Görögországban sem. 

 

 

 

Kréta szigetén, Rethymno tartományban több falut is kénytelenek voltak evakuálni a tűzoltóság szakemberei a hirtelen fellobbanó, és erőteljesen terjedő tűz miatt. Az oltási munkálatokat megkezdték, de a szélsőségesen alacsony nedvességtartalmú növényzet miatt ez rendkívül nehéz feladat. 

Olajfa-ligetek, legelők, erdők és mezők lángolnak több ezer hektáron. Sajnos a tűzoltóság munkája sokszor inkább csak az emberek menekülését tudja lehetővé tenni, a tüzet megfékezni nemigen lehetséges, ahogyan azt tavaly Evia szigetén is elborzadva tapasztalhattuk. 

képek és lead kép: PANAYOTIS TZAMAROS - NurPhoto - NurPhoto via AFP

Ezek is érdekelhetnek