2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Gondokat okozhat a pingvinkaki

2020. május 26., 08:00
Gondokat okozhat a pingvinkaki

Furcsa jelenségre lettek figyelmesek a tudósok a pingvineket vizsgálva. Az Antarktisz királypingvinjeinek a száma évről évre növekszik, ami alapvetően jó dolog lenne, az azonban már nem, hogy a több pingvin több pingvintrágyát is jelent. 

Felmelegedés 

A klímakatasztrófával kapcsolatban vannak olyan lények, melyek a hátrányát tapasztalják meg, és persze vannak olyanok is, melyek az előnyét. A királypingvinek számára populációnövekedést hozott az elmúlt időszak, ami alapvetően jó hír. Azonban élőhelyük, az Antarktisz számára egyértelműen nem az, hiszen a globális felmelegedés a jégtakaró vékonyodásával, eltűnésével jár együtt. 

kép: egyptindependent.com

Tény, hogy az Antarktisz létezésében volt olyan időszak, mikor a jelenleg fagyott földrészt dús erdőségek borították, partjain pedig érintetlen föveny húzódott. Csakhogy amikor ez volt a jellemző, akkor máshol - a jelenleg sűrűn lakott térségekben - volt élhetetlen a Föld, vagyis a mostani tendencia, mikor az Antarktisz jege újra eltűnőben van, nem éppen a jó irány. 

 

Pingvinek 

Hogy hogyan kapcsolódnak ide a királypingvinek és az ő növekvő populációjuk? A gond a táplálkozásukban, illetve az ürülékükben keresendő. A Tűzföld és a fagyott kontinens között élő kolóniák legfőbb táplálékát a krillek és a halak jelentik. Ezeknek a lényeknek azonban igen magas a nitrogéntartalma, ami a pingvinek ürülékében is megjelenik. Ez eddig még nem olyan nagy gond, azonban az ürülék nitrogéntartalmát a talajban élő baktériumok dinitrogén-oxiddá alakítják. 

kép: csydes.fandom.com

Ez közismertebb nevén a nevetőgáz, amit sok helyen fájdalomcsillapításra, érzéstelenítésre alkalmaznak. A dinitrogén-oxid természetes körülmények közt is jelen van a földben, de jelen esetben egy átlagosan trágyázott dán szántőföldben lévő mennyiség százszorosáról lehet beszélni. 

Mindehhez jön még az a tény, hogy a dinitrogén-oxid 300-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a co2. Szerencsére a pingvinek termékéből kiszabaduló gáz mennyisége elenyésző a bolygóra nézve, azonban komoly változásokat indíthat el a közvetlen környezetükben, különösképpen úgy, hogy a kolóniák mérete egyre növekszik. 

lead kép: Robin Cristofari

Ezek is érdekelhetnek