2022. október 8. szombat
Koppány

Gigantikus vulkánkitörés készülődik

2021. április 13., 08:00
Gigantikus vulkánkitörés készülődik

Volt már szó arról, hogy bizony a klímakatasztrófa a vulkanikus tevékenységre is ösztönzően hat a bolygón. Bár nem ez az egyetlen hatás, de közrejátszik abban, hogy egyre-másra jelennek meg a híradások mozgolódó vagy kitörő vulkánokról. 

kép: USGS-Landsat-8, TW

Ezek a hegyek egyelőre komolyabb gondokat nem igazán okoztak, főleg a légi közlekedésre és a helyiek mindennapi életére nyomták rá bélyegüket, sérülés vagy halálos áldozat azonban nemigen volt eddig. 

kép: UWI-SRC

A tudományos fejlődés következtében a vulkanikus események előrejelzése is jelentősen javult, ennek köszönhető, hogy a Saint Vincent szigeten álló La Soufriere nevű tűzhányó nem szedett halálos áldozatokat. A hegy ugyanis hosszú idő után most aktivizálta magát, és nem csak hamut, hanem magmát is öklendezik a felszínre. 

 

 

 

De ez a leírás így nem igazán fedi a valóságot. A szakemberek szerint a 21. század leghatalmasabb vulkánkitörése készülődik, mely nem csak kilométeres hamufellegeket eredményez a tűzhányó felett, hanem robbanásos kitörést is, melyben tekintélyes mennyiségű olvadt kőzet is a felszínre kerül. 

kép: bbc.com

A helyi lakosságot értesítették, a kitelepítések is rendben haladnak, sem sérültek, sem halálos áldozatok nincsenek. Áramkimaradások azonban bőven, így idén már másodszor lesznek kénytelenek kitelepíteni a lakosságot a Budapestnél kisebb szigetről. 

kép: NOAA-GOES-16, RAMMB-CIRA, TW

lead kép: Robertson S. Henry-Reuters

 

Ezek is érdekelhetnek