2022. december 9. péntek
Natália

Geotermikus magyar innováció

2021. március 21., 11:00
Geotermikus magyar innováció

Hazai innováció segít zöldebbé tenni a közintézményeket és az üvegházas termelést. Erre szükség is van, hiszen nem mondhatnánk, hogy olyan túl jól állunk ezen a téren. Most azonban egy olyan megoldás született, mely ráadásul újrahasznosításra épül! 

Újrahasznosítás? 

Ha újrahasznosítás és zöld energia, akkor sokaknak a hőtermelés jut eszébe. Ebben igazuk is van, de most nem egészen úgy, ahogyan azt elsőre gondolnánk.  

kép: Eric Kounce TexasRaiser - wikipedia

Fura, de hazánkban is mintegy 9000 mély-kút található. Tulajdonképpen ezek furatok, melyeket az olaj vagy a földgáz kitermelésének reményében az olajvállalatok kezdeményeznek. De végül a kísérlet meddőnek bizonyult. Előfordul, ilyenkor az olajvállalat máshol kezd fúrni, és hátrahagy egy kifejezetten mély kutat. Elég rég igyekeznek a szakemberek hasznosítani ezeket a lukakat, elvégre mélységük okán a geotermikus energiatermelésben nagyon hasznosak lehetnének. 

 

Siker 

Most ez sikerült, ráadásul egy hazai vállalatnak. Az MS Energy Solutions Kft innovációja lehetővé teszi, hogy a 9000 mély kútból jó néhány ilyen irányban hasznosítható legyen. Hogy ez mire elég? Egy ilyen kút nagyjából 20-30 ezer(!) négyzetméter fűtésére elegendő energiát biztosít, vagy éppen egy másfél hektáros üvegház termelését teszi lényegesen zöldebbé a kibocsátásmentes fűtésen keresztül. 

kép: apgsensors.com

Hogy a dolog még kellemesebb legyen, a kifejlesztett eljárás a low budget elvet követi, vagyis a teljes kivitelezés egy átlagos geotermikus beruházás költségének nagyjából 10%-át teszi ki. Ez pedig nem csak jól hangzik, hanem hatalmas lehetőség is, főleg azokon a részeken, ahol a mély-kutak találhatóak, így a geotermikus energia igencsak gazdaságosan kitermelhetővé válik. 

Hogy az újdonság világszinten mennyire fog elterjedni, azt egyelőre nem lehet tudni, de a cégnek négy évnyi kemény fejlesztése van a projektben, és a világon egyedülálló módszert sikerült kidolgozniuk, vagyis bizakodóak. Hiszen a fejlesztés jellemzően sokkal drágább, mint a technológia megvásárlása, vagyis nem csak a cég, de a világ is jól járhat ezzel az újdonsággal. 

lead kép: liebherr.com

Ezek is érdekelhetnek