2023. március 21. kedd
Benedek

Futótűz emészett el 17 házat Franciaországban

2022. augusztus 19., 08:00
Futótűz emészett el 17 házat Franciaországban

Franciaországban jelenleg 8 jelentős erdőtűz terjed, de közülük is kiemelkedik a Landiras névre keresztelt futótűz, mely sajnos feltámadt hamvaiból, és újra rendkívüli mértékben pusztítja az erdőségeket és sajnálatos módon az épületeket is. 

kép: EPA-EFE-SDIS

Gironde megye területén terjed a tűz, melyet azonban nem is olyan régen már sikerült megfékezni. Az emberfeletti küzdelemben a tűz 14 000 hektárt emésztett el, de a szakemberek megállították. Azonban a tűz parázslott tovább, és augusztus 8-án újra fellobbant. 

 

 

 

 

Augusztus 11-ig további 600 hektárnyi fenyőerdő vált a tűz martalékává, ráadásul a közeli Belin-Beliet település is veszélybe került, itt 17 ház égett le a terjedő futótűz miatt. Összesen mintegy 10 000 embert kellett kitelepíteni a tűz miatt. 

kép: Reuters

A terjedése vonalán helyezkedik el az A63-as autópálya, mely Bordeaux és Spanyolország között az egyik legjelentősebb kereskedelmi útvonal. Amennyiben a tűz túlságosan közel kerül hozzá, esetleg el is éri az autópályát, akkor a hatóságok kénytelenek lesznek lezárni azt. 

kép: aljazeera.com

lead kép: AP

Ezek is érdekelhetnek