2021. július 31. szombat
Oszkár

Funkcionálisan kihaltak a cápák a korallzátonyoknál

2020. augusztus 1., 16:00
Funkcionálisan kihaltak a cápák a korallzátonyoknál

A cápák nem tartoznak a legkedveltebb lények közé. Talán a sok horrornak köszönhetően, talán csúcsragadozó voltuknak tudható be, de tény, hogy ha valaki cápát emleget, a többség hanyatt – homlok menekül, sőt, rosszabb esetben követeli az állat megölését. 

Funkcionálisan kihalt 

Nature folyóiratban nemrégiben publikált tanulmány sajnos szomorú hírt közöl: a korallzátonyok ötödéről a cápák funkcionálisan kihaltak. Ez azt jelenti, hogy ugyan ezek a felséges lények még megpillanthatóak egy – egy kivételes alkalommal ezeken a területeken is, de már nem képesek betölteni az ökoszisztémában a rájuk váró feladatot. 

kép: awesomeocean.com

Ez pedig katasztrofális hatásokkal lehet a korallzátonyokra, melyek már így is erősen megsínylik a klímakatasztrófát. Sajnos úgy tűnik, a csúcsragadozók elvesztése egy újabb szög lesz a föld egy pótolhatatlan rendszerének elvesztésében. 

 

Mi okozza? 

Bár az ember retteg a cápáktól, és értelmetlenül, sokszor brutálisan irtja őket, a funkcionális kihalást mégsem ez eredményezte. Fellélegezni azonban nem lehet, mert ennek semmi köze a természethez. Az ember keze van benne, vastagon, csak éppen nem kifejezetten a cápagyilkolászások révén.  

A ragadozók állományának drasztikus csökkenését két dologhoz kötik a kutatók szorosan: egyrészt a túlhalászáshoz, mely sok helyen még most sincsen megfelelően szankcionálva és korlátozva, másrészt a halászati módszerek brutalitásához. 

kép: Getty - futurity.org

Az emberi tevékenységnek köszönhetően Vietnám, Katar és Kenya korallzátonyairól technikailag eltűntek a cápák. Szerencsére azért a kutatók azt is kiemelik, hogy a jelenség nem feltétlenül kell, hogy tartós legyen. A hathatós védelemnek és a cápákra vonatkozó halászati tilalomnak, valamint magának a halászatnak a megfelelő szabályozása révén Ausztrália, az USA és a Bahamák korallzátonyainál ezek a ragadozók tökéletesen képesek ellátni azt a szerepkört, amit a természet szánt nekik. 

A tengerek védelme kiemelt jelentőségű, hiszen egyrészt hatással van a szárazföldek ökoszisztémáira is, másrészt emberek milliárdjai számára jelentenek megélhetést és élelmet. Kizsigerelésük ezért nem csak ökológiai katasztrófákat ró majd ránk, hanem gazdaságit is, melyet nem csak a halászati szektor érez majd meg, hiszen a munka és élelem nélkül maradt emberek máshol keresnek majd boldogulási lehetőséget. 

lead kép: blog.nationalgeographic.org

Ezek is érdekelhetnek