2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel

Friss tanulmány igazolja - az erdők a túlélésünk kulcsa

2022. április 3., 08:00
Friss tanulmány igazolja - az erdők a túlélésünk kulcsa

Az erdőségek és a klíma kapcsolatában a leginkább az erdők szénmegkötő képességét szoktuk kiemelni. Ezzel számolunk akkor is, mikor azt taglaljuk, mekkora erdősítésre lenne szükségünk a klímakatasztrófa fékezéséhez. Egy friss, amerikai – kolumbiai tanulmány azonban kiemeli, hogy a kép ennél jóval bonyolultabb. 

Tény, hogy az erdők szénmegkötőként is kifejezetten fontosak, de ezen túlmenően is tesznek a bolygóért, méghozzá borzasztóan sokat, vagyis a jelentőségük nagyságrendekkel nagyobb, mint az eddig gondoltuk. A tanulmány rámutat arra, hogy az erdőségek a Föld hőmérsékletének szabályozásában is komoly szerepet játszanak. Csak a Latin-Amerikán, Közép-Afrikán és Délkelet-Ázsián végigvezető erdősáv egy fokos hűtőhatást gyakorol, ami elképesztően nagy szám. Az erdőségek a gyökérzetük révén a talaj erózióját is akadályozzák, sőt, az áradások léptékét is képesek jelentősen mérsékelni, adott esetben megóvni a területet attól, hogy víz alá kerüljön. 

 

 

Mindezek mellett az erdők úgynevezett biogenikus anyagokat választanak ki. Ezek a levegőben aeroszolokat hoznak létre, ezzel felhőképződést indítanak el. Ez egyrészt hűti a környezetet, hiszen a napsugarakat visszaveri, másrészt pedig a nedvességet a földfelszín fölé emeli, vagyis feljebb, mint ahol az emberek élnek. Ez megint csak hűtő hatású, ezen túlmenően pedig a csapadék kialakulásában és eloszlásában is jelentős szerepet játszik. 

A tanulmány készítői kiemelik, hogy az alkalmazkodásunk szempontjából is kulcsszerepet töltenek be az erdőségek, hiszen a biodiverzitás is ezekben a leggazdagabb, ami megszokott életünk egyik alapvető feltétele. Az erdőségek megőrzése, gondozása és jelentős növelése pedig a leghatékonyabb eszköz a kezünkben arra, hogy megállítsuk a klímakatasztrófát. Ezen túlmenően pedig a megoldást kínálják egy fenntartható, élhető bolygó létéhez is. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek