2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Fokozódik a tornádóveszély, rég nem látott szintre emelték a riasztási fokozatokat

2021. március 23., 14:00
Fokozódik a tornádóveszély, rég nem látott szintre emelték a riasztási fokozatokat

Az USA területén 2012-óta nem bocsátottak ki márciusban magas kockázatú riasztást a tornádóveszéllyel kapcsolatban. Most kénytelenek voltak ezt tenni a hatóságok, mivel Mississippi és Alabama államok területén gyorsan romlik az időjárás, mely ideális helyzetet teremt a tomboló szörnyetegeknek. 

kép: OREBOUND IMAGES, on Flickr

Ráadásul a viharrendszerek, melyek ezeket a bizonyos ideális feltételeket teremtik nem csak ebben a két államban teszik kritikussá ezt az időszakot. 

kép: severe-weather.eu

Az előrejelzések szerint összesen 22 államban mintegy 100 millió amerikai lakos számára rejtenek veszélyes helyzeteket a most alakuló és vonuló rendszerek. 

 

 

A fent említett két államban azonban a helyzet jelentősen rosszabb, mint máshol. Itt a potenciálisan kialakuló tornádók ereje sokkal nagyobb lehet, mint máshol, vagyis a két államban készültségi helyzetben vannak a mentési szakemberek is. 

kép: severe-weather.eu

Persze nem csak a tornádók jelentenek közvetlen fenyegetést, hiszen a szélviharok esőt is igen nagy mennyiségben szállítanak, mely villámáradásokat is kiválthat, ahogyan tette azt már Texas állam területén is. 

kép: OREBOUND IMAGES, on Flickr

lead kép: businessinsider.com

Ezek is érdekelhetnek