2023. június 3. szombat
Klotild

Fiona sanyargatja a Karib-térséget

2022. szeptember 22., 08:00
Fiona sanyargatja a Karib-térséget

A Karib-térséget, Puerto Ricot és a Dominikai Köztársaságot is letámadja Fiona. Most azonban nem a Shrek kedves, mozgékony és szerethető, különleges hercegnőfigurája a támadó, hanem egy egyes kategóriáig erősödő hurrikán. 

kép: Ricardo Rojas - Reuters

A viharrendszer a szigetvilágban landolt, és 140 km/h-ás széllökéseket produkálva tépázza meg a tetőket, dönti ki a fákat és a villanyoszlopokat – ez utóbbi hatására a szigetállam területének mintegy 80%-án áramkimaradással kellett számolni. A szél mellett pedig Fiona rendkívül nagy mennyiségben szállít csapadékot is. 

 

Ez azt jelenti, hogy Puerto Rico egyes területei néhány nap alatt 500 mm csapadékot is kaptak, a Dominikai Köztársaságban pedig 150-200 mm csapadékot valószínűsítenek a szakemberek. Ezek a mennyiségek pedig már bőven alkalmasak a villámáradások létrehozására, illetve arra is, hogy a földcsuszamlások miatt lehessen aggódni. 

kép: Jose Rodriguez - AFP - Getty Images

A vihar a tengeren sem csendesen halad. A felkorbácsolt hullámok néhol az 5 méteres magasságot is elérik, így a szárazföldi területekre nézve rombolóan hatnak. Ehhez még a vihardagály is csatlakozik, vagyis a víz kiterjedt rombolására lehet számítani az érintett területeken.  

kép: Ricardo Rojas-Reuters

Fiona még a szigeteket sem hagyja el, és már a 4-es erősségig is hízhat, elképesztő szélerősséget produkálva ezzel. A haladása közben akár Észak-Amerika északkeleti partvidékét is érintheti. Azonban a haladás közben a hidegebb vizek felett a viharrendszer jelentősen veszít erejéből is - legalábbis a szakemberek erre számítanak. 

lead kép: Carla Bernhardt-AFP via Getty Images

Ezek is érdekelhetnek