2022. december 8. csütörtök
Mária

Felzabálják Kaliforniát a klímaváltozás tüzei

2020. augusztus 26., 12:00
Felzabálják Kaliforniát a klímaváltozás tüzei

Donald Trump kitartóan tagadja a klímaváltozás tényét, és támogatja a fosszilis energiahordozók széles körű használatát, kinyerését, szemet hunyva minden piaci trend felett. Teszi ezt annak ellenére, hogy az USA számára is egyértelmű és igen komoly hatásai vannak a klímakatasztrófának. 

kép: Justin Sullivan-Getty Images

Tény, hogy Kalifornia életének velejárói a bozóttüzek, vagyis senki nem fog meglepődni azon, hogy már megint lángokban áll az állam. Azonban azzal sem nagyon lehet vitatkozni, hogy ezek a tüzek egyre gyakoribbak, egyre erőteljesebbek, és pusztítóbbak. 

kép: Josh Edelson-AFP via Getty Images

kép: JOSH EDELSON-AFP-Getty

Az idei “tűzszezon” előbb érkezett a szokásosnál, és a mostani lángok hevesebben és nagyobb területen pusztítanak, mint elődeik, köszönhetően a sokáig tartó szárazságnak, melyben a növényzet a víztartalmának jelentős részét elveszíti, vagyis sokkal könnyebben kap lángra, mint kellene. 

kép: AP Photo-Noah Berger

Ezt nagyon jól mutatja, hogy jelenleg mintegy 3000 négyzetkilométernyi területen igyekeznek felvenni a harcot a tűzzel a szakemberek, igen kevés sikerrel. És ebben nem az játszik szerepet, hogy ne lennének elegen a tűzoltók, vagy ne vetnének be minden lehetséges eszközt, hiszen az oltásban a forgalomból kivonás előtt álló Boeing 747 óriásgép is részt vesz. De a lángok terjedése gyorsabb, mint ahogy azok ellen harcolni lehetne. 

kép: AP Photo-Marcio Jose Sanchez

lead kép: AP Photo-Noah Berger

Ezek is érdekelhetnek