2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Felperzseli Goma városát a Nyiragongo lávafolyama

2021. május 25., 08:00
Felperzseli Goma városát a Nyiragongo lávafolyama

A jelenleg is kitöréseket produkáló vulkánok sorához csatlakozott most a Kongói Demokratikus Köztársaság fenséges hegye, a Nyiragongo is, nem is akárhogyan. 

kép: Virunga Alliance

A vulkán május 22-én 13,7 km-es hamufelhőt lövellt a magasba, mely egyértelműen befolyásolja a repülési útvonalakat, de ez a tény elhanyagolható amellett, hogy a kitörés következtében gyors lávafolyamok indultak el a közeli város, Goma irányába. 

kép: Stanis Bujakera Tshiamala

A Nyiragongo vulkán híres, bár viszonylag keveset hallunk róla. Hírnevét pedig annak köszönheti, hogy a világon a leggyorsabb lávafolyamokat produkálja, melyek sebessége eléri a 100 km/h-is, mely elől elmenekülni nem egyszerű feladat. A mostani kitörés eddig mintegy 15 halálos áldozatot követelt. 

 

 

 

A lávafolyamok sebessége azt is előrevetíti, hogy sajnos könnyedén érik el Goma elővárosi részeit, sőt, magát a 640 000 lakosú várost is. A láva benyomult a településre, több száz házat és középületet pusztítva el. 

A helyi kormány kénytelen volt elővenni Goma kiürítési terveit, bár ennek az utasításnak olyan nagyon sok értelme nincsen, hiszen a lakosok tömegesen menekülnek a hegy haragja elől, holmijukat cipelve, sokszor gyalogosan. 

kép: Stanis Bujakera Tshiamala

 

lead kép: Stanis Bujakera Tshiamala

Ezek is érdekelhetnek