2023. június 3. szombat
Klotild

Fekete lett a Trevi-kút vize - klímaaktivisták tiltakoztak Rómában

2023. május 24., 08:00
Fekete lett a Trevi-kút vize - klímaaktivisták tiltakoztak Rómában

A klímaaktivisták az utóbbi időben elég megosztó módot választottak arra, hogy a fosszilis energiahordozók elleni fellépés szükségességére felhívják a figyelmet. Kétség kívül figyelemfelkeltő a módszerük, de hogy mennyire érik el az emberek támogatását, az már egy egészen más kérdés. 

kép: Cecilia Fabiano-LaPresse-AP

Kezdetben híres műtárgyakat rongáltak meg, vagy látszólag rongáltak meg, amiből azért kitűnik, hogy igyekeznek nem tönkretenni a kulturális örökséget, de azért húzkodják az oroszlán bajszát. A műkincsekről átnyergeltek egy olyan látványosságra, mely naponta több ezer turistát vonz. Ehhez pedig Rómába kellett menni. 

 

 

Az Ultima Generazione fosszilis üzemanyag-ellenes csoport tiltakozásképpen bemászott a Trevi-kútba, és annak vizét oldott szénnel festették feketére. A víz tisztítása sem kis feladat, de mivel a műemlék fehér, így a fekete szén ezen is nyomot hagy, pontosabban jelentős mennyiségű sikálás elé néznek a karbantartók. 

Az aktivistákat a rendőrök kiszedték a kútból, elmondásuk szerint az ellen tiltakoznak, hogy az állam még mindig támogatja a fosszilis energiahordozók használatát, akciójukat pedig Emilia-Romagna tartomány áradásaiban elhúnyt embereknek ajánlották. 

kép: Cecilia Fabiano-LaPresse-AP

lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek