2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

Fehér lesz a karácsony?

2021. december 15., 08:00
Fehér lesz a karácsony?

Egyre közelebb a karácsony, és mivel - főleg reggelente - erősen hideg is van, felcsillan bennünk a remény, hogy végre talán havas, fehér karácsonyban lehet részünk. De vajon tényleg? 

kép: Szabó Gábor

Jelenleg egy anticiklon alakítja időjárásunkat, mely a keleti területeken egy hidegpárnát hoz létre, ez pedig megtartja az ott lehullott havat, ami jó hír a fehér karácsony rajongóinak. A rossz, hogy még két hét van az ünnepekig, és ez a bizonyos párna nem marad meg addig. 

kép: Polyák Attila

A nyugati területeken enyhébb idő lesz a jellemző, vagyis az a hómennyiség, ami még itt foltokban megmaradt, jó eséllyel eltűnik, és a magasabb területek is jelentősen veszíthetnek hótakarójukból. Az anticiklon azonban, mely most alakítja az időjárást nem marad itt sokáig. 

 

December 20-ra elvonul az anticiklon, peremén pedig lehetősége nyílik a sarkvidéki hideg levegőnek a benyomulásra. Ennek valószínűsége elég nagy, de mivel hosszabb távú előrejelzésről van szó, így biztosra sajnos nem lehet venni a dolgot. 

kép: Szabó Gábor

Arról nem is beszélve, hogy a hideggel vajon csapadék is érkezik-e az országba? Ezt megjósolni most még nem lenne szerencsés, de a jó hír, hogy a hideg levegő jön, vagyis, ha lesz csapadék, az jó eséllyel havazás formájában érkezhet. 

kép: Hirling Bálint

lead kép: Szabó Gábor

Ezek is érdekelhetnek