2022. december 8. csütörtök
Mária

Ez még nem az ősz - az aszály és a hőhullámok okozzák a lombullást, és komoly gond is lehet belőle

2022. augusztus 23., 08:00
Ez még nem az ősz - az aszály és a hőhullámok okozzák a lombullást, és komoly gond is lehet belőle

Nagyon vártuk már az esőt, hiszen amikor kipillantottunk a tájra, akár azt is hihettük, hogy már késő ősz van. Hiszen a levelek nem, hogy sárgultak volna, hanem már barnulnak is, és sajnos nagyobb mennyiségben is hullanak. 

Ez azonban nem a túl korán érkezett évszak oka, hanem az aszály és a hőhullámok következménye. A növényzet nedvességtartalma igen alacsony, ez pedig sok esetben olyan méreteket ölt, mely már túlélő üzemmódba kapcsolja a fákat. 

 

Ez bizony azzal is jár, hogy életük megőrzése érdekében megválnak a lombkorona egy részétől. Azonban ez a folyamat csak egy bizonyos pontig működik, a vége akár a fa pusztulása is lehet. Egy másik igen veszélyes reakciója a fáknak az lehet, ha a bogyó és magtermés előbb érkezik. A probléma nem csak hazai, Európa rengeteg területén találkozhatunk hasonló jelenségekkel. 

A bogyó és magérés időbeli eltolódása az erdei állatokra nézve tragikus, hiszen így a táplálékellátásban hatalmas lyukak keletkezhetnek. Az eső azonban segíthet ezen a folyamaton. Ha elegendő csapadék érkezik, akkor a fák akár egy második tavaszt is produkálhatnak, vagyis újra növekedésnek indulhatnak. 

képek és lead kép: shutterstock_

Ezek is érdekelhetnek