2022. november 29. kedd
Taksony

Ez a jövő: együnk mind levegőt! És ez nem vicc!

2019. július 24., 12:00
Ez a jövő: együnk mind levegőt! És ez nem vicc!

Sajnos a levegőből kivonni a szén-dioxidot nem kis feladat, és nem is igazán gazdaságos, hiszen nem tudunk vele mit kezdeni. Pedig a kivonásnak hatalmas előnye is lenne, mivel a klímakatasztrófának ezzel sokkal gyorsabban lehetne megálljt parancsolni. A hatalmas léptékű erdősítés jelentette megoldást a co2 kinyerése jelentősen meggyorsítaná. 

Nyerjük ki, de hogyan? 

A szén-dioxid kinyerése nem megoldhatatlan feladat, sőt, erre több módszer is létezik, vagyis a gondot nem az jelenti, hogy nem vagyunk rá képesek. A gond az, hogy nem éri meg a dolog üzleti szempontból. Persze az sem elhanyagolható, hogy nem tudunk mit kezdeni a kinyert co2-val, de ez talán a kisebbik baj, vagy mégsem? 

kép: youtube.com

Ha a másik oldalról közelítünk, akkor egy picit átalakul a kérdés: tudunk olyasmit kezdeni a kinyert gázzal, ami hasznot is hajt? Erre pedig a válasz igen, csak éppen nem kifejezetten nagy léptékben. A nagy léptékű kitermeléshez olyasmit kellene előállítani a co2-ből, amire folyamatosan, és nagy mennyiségben van szükség. Mint mondjuk az étel. 

Együk meg? 

Nem véletlenül hoztuk fel ezt a példát. Egy svéd vállalkozás, a Solar Food ugyanis éppen ezt teszi lehetővé. A cég a NASA egyik programját fejlesztette tovább, melynek célja az volt, hogy az űrállomáson is lehessen élelmiszert termelni. Ebből már látszik, hogy ehhez az ételhez nem kell föld, sem hosszú idő, míg a gabona megnő. 

kép: esa.int

A Solar Food egyfajta liszt-szerű anyagot állít elő, mely a Solein névre hallgat. Mind állagában, mind ízében szinte teljesen azonos a liszttel, 50%-ban fehérjéből, 5-10% zsírból és 20-25% szénhidrátból áll. Az elkészítéséhez pedig egy kevés víz, co2, ásványi anyagok és vitaminok, valamint áram kell. Az energia egy fermetációs folyamatot indít el, mely teljesen természetes, hasonló az emésztőgomba által kiváltott reakcióhoz. A végtermék pedig ehető, és tesztelés alatt áll, hogy milyen hatással is van az emberre, de a felhasznált anyagokat tekintve, semmilyen kárt nem okozhat, persze elméletileg. 

A cég reméli, hogy 2050-re alapélelmiszerként köszönthetjük majd a Soleint, amire minden esély meg is van. Egyrészt a klímakatasztrófa megfékezése miatt, másrészt azért, mert a “liszten” kívül húsmentes hús is előállítható így, melynek vízigénye elhanyagolható az állattartáshoz képest. Ráadásul az egyre növekvő népességet is el lehet így látni élelmiszerrel. 

lead kép: vice.com

 

Ezek is érdekelhetnek